IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен ще настоява за изключване на колите, работещи със синтетични горива

Въпреки че подобен ход би представлявал крачка назад за десните партии, той може да бъде приет от левите групи, тъй като няма да засегне общата цел за намаляване на емисиите

22:00 | 16.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че ще настоява за изключение за автомобилите, работещи с така наречените синтетични горива, съгласно плановете на Европейския съюз (ЕС) за ефективно прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., съобщава Bloomberg.

Паскал Канфин, председател на комисията по околна среда към Европейския парламент заяви по време на последния законодателен мандат, че Фон дер Лайен е споделила пред членовете на неговата група Renew, че вижда подобно изключение като „площадка за кацане“, за да успокои опасенията на десноцентристките политици относно постепенното премахване на конвенционалните превозни средства. Производителите на автомобили ще трябва напълно да премахнат емисиите на въглероден диоксид от своята продуктова гама до 2035 г.

Планът, замислен като част от кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК, прилича на този, предложен от нейната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) по-рано този месец. Законът за постепенно премахване на въглеродните емисии ще бъде преразгледан през 2026 г. и макар преговарящите по-рано се споразумяха за освобождаване на превозните средства, работещи с горива, произведени от възобновяема електроенергия, тези усилия остават в застой.

„Ние спазваме времето, спазваме целта, но искаме да покажем по-ясно, че тя е технологично неутрална“, подчертава Канфин. „Кола може да остане и да се продава с двигател с вътрешно горене, ако работи със 100% синтетично гориво, което е 100% безвъглеродно“, подчертава той.

Въпреки че подобен ход би представлявал крачка назад за десните партии, той може да бъде приет от левите групи, тъй като няма да засегне общата цел за намаляване на въглеродните емисии, изтъква Канфин. Синтетичните горива са в пъти по-скъпи от конвенционалните и само ограничен брой автомобили от висок клас могат да ги използват.

За да спечели преизбирането си, Фон дер Лайен трябва да си осигури подкрепа от мнозинството зелени законодатели, както и от някои членове на твърдо десните групи на Партията на европейските консерватори и реформисти, посочва още Канфин. Гласуването ще се проведе в четвъртък, след като Фон дер Лайен очертае плановете си за евентуален следващ мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 час
Помните ли как тая змийца поръча ДВА МИЛИАРДА ДОЗИ фалшиви неработещи ваксини за няма и половин милиард население на ЕС? Нещо по тоя въпрос да се чува? За грабеж и измама в неописуемо големи размери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 час
това е въдичка ... зеленият водород до петилетка ще бъде толкова ефффтин , че ще обезсмисли всякакви ДВГ на безумно скъпите синтетични горива . за сведение на форумните шофери , литъра е некъде към 20 кинта ... и след още петилетка , като се напълни света с електролизери , съвсем утича екзотиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още