IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия скоро ще има станции за електромобили на всеки 60 км

За целта ще е необходима инвестиция от 200 млн. евро

22:57 | 08.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Хърватската търговска камара (HGK) сформира Група на оператори на мрежи от станции за зареждане на електрически превозни средства с цел до 2025 г. да има станции за зареждане на електрически автомобили на всеки 60 километра по главните пътища на Хърватия, за което се прогнозира, че ще е необходима инвестиция от 200 млн. евро, предаде хърватската агенция ХИНА.

Групата обединява компании, предоставящи услуги за зареждане на електрически автомобили и регистрирани в Хърватската служба за регистрация на зарядни станции и доставка на алтернативни горива (CRO IDRO) към Министерството на морските въпроси, транспорта и инфраструктурата.

Ръководителят на групата Дино Новосел подчерта, че тя е създадена в момент, когато Хърватия си е поставила амбициозни цели да създаде критична инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства.

„Това е инвестиционен цикъл от поне 200 млн. евро до 2030 г. и идва в резултат на наскоро приетия регламент за въвеждане на инфраструктура за алтернативни горива. Този инвестиционен цикъл ще допринесе за постигане на целта на Хърватия за увеличаване на дела на (автомобилите на пътя, използващи енергия от) възобновяемите енергийни източници от под 3% сега до минимум 21%“, каза Новосел.

Хърватската търговска камара припомни, че регламентът за въвеждане на инфраструктура за алтернативни горива (AFIR) влезе в сила на 13 април тази година и е свързан с множество задължения за Хърватия.

Регламентът ще остане в сила, докато делът на електрическите превозни средства в ЕС достигне 15%, което би означавало около 200 хил. регистрирани електромобила в Хърватия.

Регламентът за въвеждане на инфраструктура за алтернативни горива задължава до 2025 г. държавите членки на ЕС да осигурят зарядни станции за пътнически автомобили на всички главни пътища на всеки 60 километра. Същото задължение важи и за тежкотоварните превозни средства, като крайният срок е 2030 г.

Целта на регламента е да оборудва поне 50% от пътищата, свързани с коридора TEN-T, със станции за зареждане за леки електрически автомобили до края на 2027 г. и всички пътища до края на десетилетието.

През 2022 г. делът на автомобилите с алтернативно гориво по пътищата на ЕС е бил 9,6%, а в Хърватия – едва 2,4%. Директива 2023/2413 на ЕС за насърчаване на енергията от възобновяеми източници постави за цел делът на такива автомобили да достигне 29% до 2030 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още