IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдията, отказал възнаграждението на Мъск, е изправен пред ново голямо решение

Той трябва да каже дали на адвокатите по делото да бъде платена огромна такса

16:16 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съдията, който анулира рекордния пакет от възнаграждения на Илон Мъск от Tesla, сега трябва да вземе друго важно решение – дали на адвокатите, които са завели делото, трябва да бъде платена може би най-голямата такса в историята на съдебните спорове в САЩ, пише Bloomberg.

Адвокати на четири фирми, които твърдяха, че компенсационният план на Мъск за 2018 г. за управлението на производителя на електромобили е прекомерен, искат да им бъдат присъдени 29 млн. акции от тези на Tesla, които са на стойност около 7,3 млрд. долара при цената, на която книжата приключиха сесията в петък.

Съдия Катлийн Ст. Дж. Маккормик от съда в Делауеър трябва да изслуша искането днес, но не се очаква да издаде незабавна заповед. Това е така, защото Маккормик трябва да се заеме с още по-голям проблем – дали да възстанови пакета от възнаграждения на Мъск сега, след като акционерите на Tesla са гласували с огромно мнозинство за повторното му ратифициране.

Гласуването на акционерите на годишната среща на Tesla през юни не изисква Маккормик да отмени решението си от януари, според което планът за възнаграждението на Мъск е бил опетнен от конфликт на интереси сред членовете на борда, които са го приели. Тя все пак заяви, че ще разгледа гласуването в отделно изслушване.

„Тук сме в неизследвани води“, коментира Лари Хамермеш, пенсиониран професор по право от Университета на Пенсилвания, който специализира в корпоративните спорове в Делауеър. „Няма ясни насоки в закона за такси като тази“.

Безпрецедентното съдебно дело привлече световно внимание и накара повече от 8000 акционери на Tesla да изпратят писма до Маккормик, споделяйки мненията си относно нейното решение за заплащането и искането за такса.

На годишната среща повече от 70% от акционерите на Tesla подкрепиха възстановяването на плана за заплащане на Мъск и преместването на щата на учредяване на компанията от Делауеър в Тексас. Адвокатите на Tesla твърдят, че са поправили недостатъците в компенсационния план на Мъск и Макормик трябва да отмени предишното си решение.

Когато съдията издаде своето решение на 30 януари, планът за възнаграждението, който беше структуриран така, че да предостави няколко кръга от опции, позволяващи на Мъск да купи около 304 млн. акции, беше на стойност почти 56 млрд. долара. При приключването на сесията в петък стойността на пакета се доближи до 69 млрд. долара.

Акциите на Tesla загубиха около една четвърт от стойността си през първите четири месеца на 2024 г., но се върнаха към растежа през последните седмици. Компанията отчете доставки за второто тримесечие, които надминаха очакванията на Wall Street, като повишиха пазарната ѝ капитализация и възстановиха позицията на Мъск като най-богатия човек в света.

Адвокатите, които оспориха плана за възнаграждението, твърдят, че необичайното им искане да бъдат компенсирани в акции, а не в брой, е от полза за Tesla, тъй като не отнема пари от баланса на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още