IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD ще строи автомобилна фабрика в Турция за 1 млрд. долара

Заедно с вече обявения завод в Тайланд китайската компания се стреми да избегне обявените от ЕС мита върху китайските електромобили

17:23 | 05.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция е подписала споразумение с китайския производител на електрически автомобили BYD за изграждането на завод на стойност 1 млрд. долара в западната част на страната, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с плана.

Очаква се президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да обяви сделката в понеделник (8 юли) по време на церемония в провинция Маниса, където ще бъде построена фабриката, добавят източниците.

BYD е най-продаваната автомобилна компания в Китай и се нарежда на второ място по продажби на електромобили в света след Tesla.

Новият завод може да осигури на BYD по-лесен достъп до Европейския съюз (ЕС), с който Турция има митническо споразумение. По-рано тази седмица ЕС повиши митата върху вноса на китайски електромобили до 48%. Това означава, че BYD може да избегне въпросните мита, ако внася в блока произведени в Турция електрически модели.

Отделно Турция предлага широк пазар, на който електромобилите формират 7,5% от общите продажби на леки коли през 2023 г. Страната е с население от близо 90 млн. души.

В петък Турция облекчи наскоро наложените мита върху вноса на китайски моторни превозни средства в опит да насърчи инвестициите. Това е предшествано от разговори между Ердоган и президента на Китай Си Дзинпин по време на среща на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана, Казахстан.

Междувременно BYD откри завод за електромобили в Тайланд – първия за компанията в Югоизточна Азия. Освен това производителят изгражда фабрика в Бразилия и обмисля друга в Мексико. Освен със завода в Унгария, BYD все още няма силно установено присъствие в Европа.

Плановете на BYD в Турция подчертават стремежа на компанията да бъде по-близо до големите пазари, осигурявайки си място за растеж.

В началото на месеца стана ясно, че BYD e продала рекорден брой електрически и хибридни автомобили през второто тримесечие, тъй като намаленията на цените и напредналите технологии са подтикнали потребителите към нови покупки. Концернът е продал близо 1 млн. превозни средства, от които 426 хил. представляват изцяло електрически коли. Износът е нараснал до над 100 хил. автомобила за първи път в рамките на едно тримесечие, докато търговското напрежение със САЩ и Европа се засилва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 минути
в предвид , че икономиката на Турция е въглеродно интензивна , значи byd-овете ще са натоварени с въглеродни квоти ... нема се промъкнат толкова лесно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още