IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще изгражда национална зарядна мрежа за електрически камиони

Инициативата, наречена „Силата на пътя“, има за цел да създаде мрежа от 350 пункта за бързо зареждане, покриващи около 95% от федералните магистрали

18:25 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство стартира проект за изграждане на национална мрежа за бързо зареждане на тежкотоварни автомобили, тъй като Берлин се стреми да декарбонизира транспортния сектор до 2045 г., съобщава Ройтерс.

Емисиите на парникови газове в най-голямата икономика в Европа паднаха до най-ниското си ниво от 70 години през 2023 г., но транспортният сектор продължава да не успява да постигне целите за климата.

Германия се стреми до 2030 г. около една трета от тежкотоварния автомобилен транспорт да се захранва с електричество или да работи с екологични горива като синтетичен метан или водород.

Според федералния орган за пътна безопасно KBA електрическите превозни средства съставляват само 2,1% от търговския парк на Германия към април.

Инициативата, наречена „Силата на пътя“, има за цел да създаде мрежа от 350 пункта за бързо зареждане, покриващи около 95% от федералните магистрали на Германия. Страната също така настоява да разшири своята електрическа мрежа, за да абсорбира повече възобновяема енергия.

„Нашата цел е да оставим камионите да се движат само със зелено електричество“, казва министърът на икономиката Роберт Хабек.

Публичните търгове за около 130 планирани зарядни пункта ще се проведат в края на лятото, става ясно от съвместно изявление на министерствата на икономиката и транспорта.

„Една мощна инфраструктура за зареждане формира гръбнака на щадящата климата мобилност и логистика на утрешния ден. С мрежата за бързо зареждане на камиони ние стартираме истински огромен проект“, изтъква министърът на транспорта Фолкер Висинг.

Търговските превозни средства представляват около една трета от емисиите на парникови газове в транспортния сектор на Германия, тъй като тежкият автомобилен превоз се задвижва почти изцяло с дизелово гориво, показват данни на Германската агенция по околна среда (UBA).

Емисиите на въглероден двуокис на изминат километър при камионите са намалели с почти 8,4% от 1995 г., тъй като двигателите стават по-ефективни, но нарастването на товарния транспорт увеличава общите емисии в сектора с 21%.

Министерството на транспорта казва, че правилата на ЕС, изискващи повечето нови тежкотоварни превозни средства да не отделят емисии от 2040 г., ще накарат производителите на камиони да произвеждат по-чисти превозни средства в бъдеще.

Въпреки че големите електрически камиони струват над два пъти повече от еквивалентите с дизелово гориво, общата цена на километър е по-ниска. Тези превозни средства изискват само една трета от енергията и са освободени от пътни такси, което ще ускори приемането им на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още