IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отново е на върха при глобалните продажби на електромобили

Компанията отчете по-малък от очакваното спад при доставките, като книжата ѝ записаха най-силния си ценови ръст във вторник за последните шест месеца

10:40 | 03.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. отчете по-малък от очакваното спад при доставките на превозни средства през второто тримесечие, тъй като намаляването на цените и стимулите помогнаха на производителя на електрически автомобили да компенсира охлаждащото се търсене на пазара, съобщава Ройтерс.

По този начин концернът запази короната си при глобалните продажби на електромобили, изпреварвайки китайския си конкурент BYD Co.

Акциите на най-ценната автомобилна компания в света поскъпнаха с повече от 10% в края на редовната търговия на Wall Street във вторник, достигайки най-високото си ниво от близо шест месеца.

Данните за по-високите от очакваното доставки „потушават до голяма степен опасенията относно смекчаването на търсенето на електромобили“, изтъква анализаторът на CFRA Research Гарет Нелсън. „Акциите продължават да се носят на вълна от положителна инерция след годишната среща на акционерите в средата на юни, на която инвеститорите одобриха отново компенсационния план на Мъск за 2018 г.“, добавя той, имайки предвид главния изпълнителен директор Илон Мъск.

Tesla предаде 443 956 автомобила през второто тримесечие, което е с 4,8% по-малко от обемите година по-рано и с 14,8% повече спрямо предходното тримесечие.

Анализаторите очакваха компанията да достави 438 019 превозни средства, според анкета на LSEG. Tesla достави 422 405 броя от Model 3 и Model Y, както и 21 551 броя от своите други модели - седана Model S, пикапа Cybertruck и SUV-а Model X.

Компанията е произвела общо 410 831 превозни средства в периода април-юни.

Tesla се забави с обновяването на автомобилната си гама в момент, когато конкурентите, особено в Китай, представиха нови достъпни модели и когато високите лихвени проценти ограничават търсенето.

Въпреки насрещните ветрове за основния автомобилен бизнес на Tesla инвеститорите гласуваха в подкрепа на рекордния пакет от възнаграждение на Мъск от 56 млрд. долара на срещата през юни. Председателят на борда Робин Денхолм каза преди гласуването, че възстановяването на пакета е необходимо, за да „задържи вниманието на Илон и да го мотивира“.

Според Мъск поскъпването на акциите на Tesla във вторник е „малко в сравнение с потенциала на автономността и (робота) Optimus“, имайки предвид планираните за разработка роботаксита и хуманоидните роботи на неговата компания, които според милиардера значително ще повишат пазарната стойност на концерна.

Tesla отчита второ поредно тримесечие на спад на доставките. Графика: Ройтерс Tesla отчита второ поредно тримесечие на спад на доставките. Графика: Ройтерс

Китай

Tesla не предоставя разбивка по региони на продажбите, но някои анализатори казват, че по-добрите от очакваните продажби в Китай и САЩ може да са помогнали на Tesla да постигне по-силни от очакваното резултати. През април Tesla извърши още един кръг от намаления на цените на ключови пазари.

Tesla предложи заеми с ниски лихви за покупки на автомобили в Китай и САЩ. На американския пазар компанията заложи на популяризацията на своите лизингови планове, които осигурявят на превозните ѝ средства достъп до пълния размер на стимулите, включени в Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Продажбите на китайските производители на автомобили са нараснали с два процента през второто тримесечие. BYD обяви, че продажбите на изцяло електрически превозни средства през второто тримесечие са скочили с 21% до 426 039 броя.

Продажбите на произведени в Китай електромобили Tesla, които включват вътрешни продажби и износ за Европа и други страни, падат със 17% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Представянето на Tesla остава слабо в Европа, като продажбите тук намаляват с 36% само през май, поради намаляващите субсидии за електромобили и слабото търсене от корпоративните клиенти, които представляват почти половината от продажбите в региона за миналата година.

Междувременно доставките на Rivian растат с около 9% на годишна база през второто тримесечие, засенчвайки прогнозите на анализаторите.

Tesla успява да засенчи BYD при доставките през второто тримесечие. Графика: Ройтерс Tesla успява да засенчи BYD при доставките през второто тримесечие. Графика: Ройтерс

Насрещен вятър

Това е първият път, в който Tesla отчете спад на продажбите на годишна база за второ поредно тримесечие.

Мъск каза, че очаква компанията да увеличи доставките през 2024 г. спрямо предходната година. Wall Street обаче до голяма степен очаква спад поради помрачените настроения около електромобилите.

Tesla заяви през януари, че очаква "забележимо по-слаб" ръст на доставките тази година и се отказа от целта си да достави 20 млн. автомобила годишно до 2030 г.

Мъск отговори на насрещния вятър с кръгове от агресивно съкращаване на разходите, включително масови съкращения на персонала и оттегляне от основните стратегически планове, включително тези за дългоочаквания достъпен модел, който се очакваше да струва 25 000 долара и да се изправи срещу китайските конкуренти.

Мъск каза, че компанията ще представи "нови модели", включително по-достъпни, вероятно до края на тази година. Той заяви, че моделите ще бъдат базирани на настоящите платформи и производствени линии, което бележи отстъпление от предишните планове.

Мъск обеща да фокусира Tesla върху автономните коли, но някои инвеститори и експерти остават скептични, че Tesla може да реализира този план скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 14 минути
До: evlogi хаха, все едно склушам Импа (даскала). Най-добрият snake oil salesman на всички времена беше Стив Джобс.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 52 минути
Смешни неща стават понякога на Уолстрийт.Спад с продажбите общо с 5% и 17% спад в Китай се оказват основание за вдигане с 10% на и без това вече абсурдната оценка на Тесла. На база на поредната доза щедри обещания на Елон за роботаксита и хуманоидни роботи. Няма как да не му се възхитя..Вероятно най-добрият snake oil salesman на всички времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още