IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Polestar планира допълнителни съкращения на разходите заради тримесечната загуба

Концернът предприема извънредни мерки и заради търговските бариери, които САЩ и ЕС издигат срещу вноса на електромобили от Китай

17:51 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Polestar Automotive Holding UK Plc ще извърши допълнителни съкращения на разходите, след като загубата на производителя на електромобили се задълбочи през първото тримесечие на фона на ценовия натиск и опасенията относно търговските бариери, съобщава Bloomberg.

Шведският производител отчете оперативна загуба от 232 млн. долара за периода януари-март, с 5% повече от същото време на миналата година.

Базираната в Гьотеборг компания, която преди беше в авангарда на европейската индустрия за електрически автомобили, е загубила почти 95% от пазарната капитализация след отделянето си от Volvo Car AB преди две години. Polestar се бори с изгарянето на пари на фона на по-бавните от очакваното продажби.

След два кръга на съкращения на работни места – намаляване на персонала с 10% през 2023 г. и след това с още 15% – Polestar заяви във вторник, че адаптира своя бизнес план, който ще включва „допълнителни смекчаващи действия“.

Говорител на компанията посочи, че тези стъпки ще включват намаляване на разходите по цялата верига на доставки, вместо допълнителни съкращения на персонала, с цел достигане на положителен паричен поток до края на 2025 г.

Polestar е доставила около 7200 автомобила през първото тримесечие и повече от 12 000 коли през следващия тримесечен период. Главният изпълнителен директор Томас Ингенлат заяви, че планът на компанията за разширяване на седем нови пазара през 2025 г. ще бъде ключов двигател на растежа.

Концернът обяви по-рано, че новите модели Polestar 3 и 4 ще му помогнат за увеличаване на продажбите до повече от 155 хил. автомобила през следващата година.

В момента Polestar произвежда по-голямата част от колите си в Китай. Компанията е напът да започне производството на SUV-а Polestar 3 в Южна Каролина това лято, след като няколко ключови региона решиха да увеличат митата върху произведените в Китай електромобили на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

Сега САЩ налагат 100% мита върху вноса от Китай, докато Европейският съюз (ЕС) е настроен да формализира временни мита от 48%, които да влязат в сила по-късно тази седмица. Polestar също ще започне производството на Polestar 4 Premium Sport SUV в Южна Корея през втората половина на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още