IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще видим ли скоро европейски електромобили до 20 хиляди евро?

Стимулите със субсидии за покупка на електромобили и плъгин хибриди ще вкарат над 130 милиона лева от косвени и преки данъци , посочи Александър Костадинов

11:37 | 28.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всяка държава в ЕС е имала или все още има продължаваща програма за насърчаване на електромобилността, само в България липсва такава. Има мерки като субсидии за електромобили или ограничаване на старите автомобили от влизане в центровете на градовете. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Александър Костадинов, председател на управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и изпълнителен директор на Мото-Пфое България, по повод проблемите, с които у  нас често потребителите се сблъскват – покупка на автомобили с ниски стандарти, силно замърсяващи, липса на катализатори или превъртени километражи.

Той е убеден, че старият парк е причината за това България и Румъния да са на челните места по най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в Европа. Той добави, че изследванията показват, че фаталните инциденти са по-вероятни при катастрофи със стари автомобили, заради липсата на модерни системи за сигурност.

„Промените, насочени към електромобилността, са движени от регулациите в ЕС и дори забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. трябва да бъде изместена напред във времето“, е мнението на Костадинов. Но той постави въпроса дали ще отпаднат таваните за въглеродни емисии на производителите, тъй като те са основният двигател за промяна в индустрията.

Според него тук е ролята на „правителствени мерки в тази насока“. Експертът напомни, че в Румъния и Сърбия вече има субсидии за електромобили. Той посочи, че Асоциацията е водила разговори с ключови държавни институции, за да се стимулират електромобилите и плъгин хибридите. „Ако страната задели 75 милиона лева за три години, насочени към субсидии, то от продажбата на близо 10 хиляди електромобила в държавната хазна ще попаднат над 130 милиона лева от косвени и преки данъци около продажбите“, пресметна Костадинов и настоя за мерки, за да може България да излезе от ролята на гробището на стари автомобили от Европа.

По думите му България не може за една нощ да мине към електрическа мобилност. „По-скоро говорим, че трябва да се стимулира по-чистата мобилност. Това включва: плъгин хибриди, хибриди, електрически автомобили. Ние искаме потребителят да има избор, но който е модериран в посока по-сигурни, чисти и по-комфортни автомобили. В крайна сметка всичко това е в полза на обществото“, заяви председателят на ръководството на Асоциацията на автомобилните производители.

Що се отнася до опасенията, че съществува риск от доминация на Китай при възхода на китайските производители, мениджърът се надява, че управляващите институции от ЕС ще защитят интереса на Европа. Той обаче отбеляза съществуващото разделение в блока в това отношение – Германия предпочита да не се стига до налагане на мита, защото много от производителите от западната страна произвеждат в Китай.

По думите му, съществува разбирането у хората, че транзицията към електромобилите е желание само на ЕС, но това не е така. Трите големи икономики – САЩ, Китай и ЕС – са предприели планове и вървят в тази посока. И допълни, че очаква европейските производители да повишат конкурентоспособността си в следващите 2-3 години, както и „да видим европейски електромобили до 20 хиляди евро, заради много големите инвестиции в сектора“.

„По този начин европейските производители ще могат да се противопоставят на конкуренцията от Китай. България от своя страна изглежда крайно пасивна в целия този процес, което е изключително лошо за страната“, заяви Костадинов и препоръча да има ясни мерки и план, по който да се върви, за да бъдат постигнати дългосрочните цели.

Каква е средната възраст на автомобилите в България? Само покупателната възможност на българите ли е причината да не купуват нови автомобили? Какви са тенденциите на пазара на автомобили в България?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още