IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian си осигури животоспасяваща финансова инжекция от Volkswagen за 5 млрд. долара

Германците ще си осигурят дял за за 1 млрд. долара в Rivian чрез необезпечени конвертируеми книжа, след което ще инвестират още 4 млрд. долара в предприятието

12:38 | 26.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Rivian Automotive Inc. ще получи така необходимата животоспасяваща парична инжекция чрез ново партньорство с германския автомобилен гигант Volkswagen AG, докато представителите на индустрията преосмислят стратегиите си на забавящия се пазар на електрически превозни средства, пише Bloomberg.

Компаниите обявиха планове за съвместно предприятие, подкрепени от първоначална инвестиция от 1 млрд. от VW в Rivian, към които ще бъдат прибавени още 4 млрд. долара с течение на времето. В замяна германците ще получат достъп до технологията на стартъпа за внедряването ѝ в техните електромобили и партньор за разработване на „следващо поколение“ превозни средства и софтуер.

Изненадващото обвързване осигурява на Rivian финансов спасителен пояс, след като американската компания се сблъска с проблеми при увеличаването на доставките.

През март Rivian замрази плановете си за изграждане на нов монтажен завод в Джорджия, САЩ, за да спести пари, като същевременно трябва да се справя с големи загуби, които възлизат на приблизително 39 хил. долара за всяко превозно средство, произведено през последното тримесечие.

Като фон по-широката автомобилна индустрия съкращава разходи и работни мета заради неочакваното забавяне на търсенето на електрически превозни средства. Ford Motor Co. намалява разходите за електромобили с 12 млрд. долара и забавя производството и пускането на нови модели и строителството на фабрики, докато General Motors Co. наскоро призна, че ще са нужни „десетилетия“, за да се развие пазарът на електромобили.

Нежеланието на масовите купувачи да приемат електрическата мобилност остави изцяло фокусираните върху нея играчи като Rivian да търсят помощно финансиране. Дори пазарният лидер Tesla Inc. е изправен пред разочароващи продажби и свиващи се маржове на печалба.

„Цената да продължиш да работиш сам е твърде висока и инвеститорите са по-малко заинтересовани от компаниите за електромобили, отколкото когато Rivian стартира“, коментира Ерик Гордън, преподавател в Бизнес училището към Университета на Мичиган.

Контролът при новото предприятие между Rivian и VW ще бъде разпределен поравно между участниците, изтъкват компаниите.

Германската група планира да си осигури дял на стойност 1 млрд. долара в Rivian чрез необезпечени конвертируеми книжа, които ще бъдат обменени в акции на стартъпа на или след 1 декември. Amazon.com Inc. е най-големият акционер на Rivian с 16% дял, оценен на близо 2 млрд. долара.

След това пактът дава възможност на VW да инвестира допълнителни 2 млрд. долара в акции на Rivian чрез два равни транша през 2025 г. и 2026 г. Германският автомобилен производител също така възнамерява да вложи допълнителни 2 млрд. долара в съвместното предприятие чрез заем, достъпен през 2026 г.

Структурата на споразумението изглежда благоприятна за Rivian. Въпреки че инвеститорите потенциално ще отстъпят част от контрола на VW, ако акциите на Rivian поскъпнат спрямо сегашните нива, ще има по-малко преразпределяне на капитала и VW в крайна сметка ще притежава по-малък дял от компанията, след като получи акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 3 дни
До: corner ... акобализЪма ти е в неква паралелна реалност , изкривена от следобедната жега ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
corner
преди 3 дни
До: zelka007Ако китайците най - добронамерено подарят на всеки европейски шофьор безплатен електромобил , всички в ЕС ще скочат , че това е дъмпинг и европейските производители ще фалират .От там следва , че европеецът трябва да плаща скъпо и пре скъпо за своите автомобили за да движи икономиката , ако може и да надплаща . Това може да стане и като европейските автомобили се развалят по- често от китайските . Така че не търси в такава среда здравословна конкуренция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 3 дни
хмм ... ако rivian стъпят през vw на пазара в Европа ?! ето това е конкуренция на платформи и автомобили , а не поднебесните реплики на европейските марки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още