IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Бащата“ на китайската електромобилна индустрия призова за търговски преговори с ЕС

Бившият технологичен министър Уан Ган посочи, че митата срещу китайските електромобили са политически мотивирани и не се подкрепят от всички страни в ЕС

20:40 | 26.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Уан Ган, министър на науката и технологиите на Китай между 2007 и 2018 г. Снимка: Bloomberg L.P.
Уан Ган, министър на науката и технологиите на Китай между 2007 и 2018 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Бивш министър, смятан за бащата на китайската индустрия за електрически автомобили, призова Китай и Европа да възобновят преговорите за инвестиционна сделка като начин за разрешаване на търговското напрежение, което накара Европейския съюз (ЕС) да наложи до 48% мита върху вносните електромобили, пише Bloomberg.

Уан Ган, министър на науката и технологиите на Китай между 2007 и 2018 г., посочи, че митата са политически мотивирани и не се подкрепят от всички страни от ЕС.

„Китай вече е част от световния пазар, така че няма да има консенсус за издигане на търговски бариери“, изтъква Уан в кулоарите на събитието на Световния икономически форум в Далян, Китай. „Много държави в ЕС се противопоставят на мерките“, добавя той.

Германия търси начин да предотврати или смекчи прилагането на митата, съобщи Bloomberg по-рано този месец, докато вицеканцлерът Роберт Хабек миналата седмица проведе разговори в Пекин с високопоставени китайски политици. Германските производители на автомобили като BMW AG и Volkswagen AG могат да бъдат ощетени, ако Китай наложи някакви ответни мита.

Пекин намекна, че може да повиши данъците върху вноса на превозни средства с големи двигатели от ЕС до 25%, докато Министерството на търговията на Китай провежда антидъмпингови разследвания срещу европейско бренди и свинското месо.

Митата на ЕС „са политически мотивирани“, казва Уан. „Конфронтацията не е правилният начин — особено безсмислено е да се противопоставяме на технологичните иновации. Най-важното е да продължим да преговаряме”, категоричен е той.

Паниката, идваща от ЕС, е причинена отчасти от факта, че китайските чуждестранни инвестиции не успяват да издържат на темпа на износа, казва Уан. Един от начините за подобряване на отношенията е възобновяването на преговорите по Всеобхватното споразумение за инвестиции, добавя той.

Знаковото споразумение беше замразено от 2021 г., когато Европейският парламент гласува да отложи ратифицирането на споразумението, след като Китай реагира на западните санкции срещу практиките за нарушаване на правата на човека в региона Синдзян, като обяви мерки срещу 10 лица и четири организации от Европа.

„Много съжалявам за тази сделка“, изтъква Уан, добавяйки, че тя трябва да бъде съживена.

Уан е смятан за архитект на политиката на Китай за електромобилите - която е превърнала страната в лидер в проектирането, производството и продажбата на електрически автомобили и техните батерии - и продължава да има силно влияние. Той прекарва повече от десетилетие в Германия, учи и след това работи за марката Audi, част от групата на Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 3 дни
много скоро поднебесният гуру ще разбере , колко точно държави подкрепят митата , и колко точно искат те да се разпрострат и в/у други шитове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още