IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis заплашва да напусне Великобритания, ако Лондон не облекчи целите за електромобили

Обединеното кралство въведе правила, изискващи 22% дял от продажбите на всеки производител да представляват автомобили с нулеви емисии през тази година

17:26 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis NV ще се откаже от производството на превозни средства в Обединеното кралство, ако правителството не облекчи целите за продажби на електрически превозни средства, само месеци след като италиано-френската автомобилна група преоборудва един от британските си заводи, за да произвежда само микробуси, задвижвани от батерии, съобщава Bloomberg.

Целите за продажби на автомобили с нулеви емисии са неустойчиви, изтъква пред журналисти Мария Грация Давино, управляващ директор на компанията за региона.

Великобритания се насочва към парламентарни избори на 4 юли, като управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия вече обявиха готовност да се придържат към настоящите цели за продажби на електрически коли.

Stellantis произвежда малки електрически микробуси за своите марки Vauxhall, Citroën, Peugeot, Opel и Fiat в завода в Елсмиър Порт, след инвестиция от 100 млн. паунда за превръщането на фабриката в съоръжение за монтаж само на електрически модели.

Компанията също така произвежда средноразмерни микробуси в Лутън, близо до Лондон.

„Предприехме големи инвестиции както в Елсмиър Порт, така и в Лутън“, изтъква Давино на събитие, организирано от Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), в Лондон. „Но ако този пазар стане враждебен за нас, ще потърсим производство другаде“, предупреждава тя.

Обединеното кралство въведе правила, изискващи 22% дял от продажбите на всеки производител да представляват автомобили с нулеви емисии през тази година, като това изискване ще бъде затегнато до 80% през 2030 г.

При микробусите делът на електрическите модели трябва да бъде 70% до края на десетилетието.

Лейбъристката партия се ангажира да запази правилата, ако спечели изборите следващата седмица.

Междувременно потребителското търсене на електромобили се забавя през последните месеци на фона на високите цени и недостатъчно развитата зарядна инфраструктура. Давино посочва, че целите до 2030 г. „може да се окажат вредни“ и да принудят Stellantis да направи отстъпки в опит да продава повече електромобили, за да избегне глоби от до 15 хил. паунда на превозно средство.

Запитана колко дълго Stellantis – най-големият производител на микробуси в Обединеното кралство – може да продължи без промени в режима, Давино отвърна: „По-малко от година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още