IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и ЕС ще преговарят за митата върху електромобилите

Пекин и Брюксел са на ръба на търговската война

14:01 | 23.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай и Европейският съюз (ЕС) са се съгласили да започнат преговори относно плановете на блока да наложи мита върху електрическите превозни средства, внасяни от азиатската страна.

Китайският министър на търговията Уан Уентао и еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис са разговаряли чрез видеоконферентна връзка, като са договорили разговорите, съобщават от Министерството на търговията в Пекин, пише Bloomberg. Повече детайли за проведения разговор не се съобщават.

По-рано този месец ЕС обяви плановете си да наложи мита до 48% върху електромобилите, доставяни от Китай, считано от юли, което подклажда търговското напрежение между двете страни.

Блокът започна множество разследвания срещу Китай заради нечестни търговски практики, като масивни държавни субсидии, което накара Пекин да отмъсти с ескалираща кампания от заплахи, насочени към ключови европейски износни продукти.

Вицеканцлерът и икономически министър на Германия Роберт Хабек отиде на посещение в Китай във връзка с митата за електромобилите. Хабек се срещна с Уан в събота и също коментира желанието на Европа да проведе дискусии относно митата.

„Човек трябва да бъде много внимателен сега, това е първа стъпка и ще са необходими още много“, каза Хабек пред репортери в Шанхай след обявяването на преговорите между ЕС и Китай.

От Европейската комисия посочват, че разговорът между Домбровскис и Уан е бил „откровен и конструктивен“ и двете страни са се съгласили да „се ангажират въз основа на факти и при пълно зачитане на правилата на Световната търговска организация“.

Брюксел и Пекин ще продължат преговорите на всички нива през следващите седмици и всеки договорен резултат от разследването трябва да бъде „ефективен за справяне с вредното субсидиране“, допълват от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 23.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още