IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акио Тойода беше преизбран за председател на Toyota въпреки скандалите

Междувременно рейтингът на одобрение на внука на основателя на групата падна до 85% миналата година от 96% през 2022 г.

13:33 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Председателят на Toyota Акио Тойода. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Toyota Акио Тойода. Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Toyota Motor Corp. Акио Тойода и девет други членове на борда на японския автомобилен производител бяха преизбрани на годишно общо събрание на акционерите във вторник, като инвеститорите пренебрегнаха притесненията относно управлението на групата и скандалите със сертификационните тестове, съобщава Ройтерс.

Преди това двама водещи съветници препоръчаха Тойода да не бъде преизбран. Но преназначаването му беше широко очаквано, като се има предвид дяловото участие в автомобилния производител, притежавано от други фирми от групата на Toyota, рекордните финансови резултати и популярността на внука на основателя на компанията сред японските инвеститори на дребно.

Въпреки това всеки голям спад в подкрепата на акционерите за Тойода – данните, за която ще бъдат публикувани в сряда - не само ще бъде смущаващ, но може да стимулира по-нататъшни действия за реформи в управлението. Анализаторите се позоваха на ускоряването на усилията за премахване на кръстосаните дялови участия като един от възможните резултати.

Рейтингът на одобрение на Тойода падна до 85% миналата година от 96% през 2022 г. Оттогава най-големият производител на автомобили в света е измъчван от вълна от скандали, свързани с тестовете за безопасност и други сертифицирания в своите подразделения, включително в Daihatsu.

Консултантът Institutional Shareholder Services (ISS) междувременно се противопостави на начина, по който автомобилният производител се справя с проблемите. Пенсионните фондове на държавните служители в Ню Йорк например се съгласиха с тази позиция и гласуваха против Тойода.

„Задаването на тон на върха е особено важно“, смята Майкъл Гарланд, който наблюдава корпоративното управление на фондовете.

Glass Lewis, друг съветник, препоръча Тойода да не бъде преизбиран за втора поредна година, като фирмата посочи, че той е отговорен за липсата на независимост на борда и също така изтъкна опасенията относно стратегическите дялови участия и възвръщаемостта на капитала.

Очаква се по-голямата част от опозицията срещу Тойода да дойде от чуждестранни инвеститори, които представляват една четвърт от акционерите в Toyota.

Но Тойода остава много популярен сред инвеститорите на дребно, които представляват 12,6% от акционерите на автомобилния производител. Рекордните печалби от миналата фискална година и силното представяне на акциите на групата също действат в негова полза.

„Купих акции на Toyota с бонуса си при пенсиониране“, разказва 84-годишният Хиденори Такахаши пред Ройтерс преди срещата, добавяйки, че вярва, че това е „най-добрата компания в Япония“ за акционерите.

Той казва, че продължаващите проблеми със сертифицирането, които вълнуват автомобилния производител, са "лошо нещо", но че Тойода изглежда готов да предприеме мерки, за да предотврати повторението на неправомерното действие.

В началото на юни Toyota заяви, че е провела неправилно шест различни теста за сертифициране на превозни средства в миналото, включително за три модела, които все още се продават на пазара.

Някои от тестовете са проведени при по-строги условия от тези, определени от правителството, което прави резултатите от тях невалидни, добавя групата.

Изпълнителният директор на Toyota Коджи Сато, който наследи Тойода на поста миналата година, повтори извиненията си относно проблемите със сертифицирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още