IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Бизнесът на Tesla с роботи може да достигне оценка от 20 трлн. долара

Предприемачът направи смели прогнози за страничните дейности на компанията ,след като акционерите одобриха неговия полемичен пакет от възнаграждения

17:32 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск отговори на инвеститорите на Tesla Inc., които одобриха неговия пакет от обезщетения в размер на 55,8 млрд. долара, предлагайки смели прогнози, които биха осигурили допълнителна печалба за инвеститорите, съобщава Bloomberg.

След като беше потвърдено в четвъртък, че акционерите подкрепят предоставянето на опции върху акции на Мъск, главният изпълнителен директор на производителя на електромобили каза, че усилията на Tesla за създаване на роботи може един ден да засенчат бизнеса с електрически превозни средства.

Tesla разполага с два прототипа на хуманоидни роботи, които взимат батерийните клетки от края на производствена линия в Калифорния и ги поставят в транспортни контейнери. „Доста“ други машини обикалят из офисите на компанията в Пало Алто, посочва Мъск по време на годишната среща на компанията.

Главният изпълнителен директор не очаква роботът – наречен Optimus – да влезе в ограничено производство преди следващата година, когато Tesla може да подложи на тест няколко хиляди подобни машини в собствените си фабрики. Въпреки това той предложи смела прогноза, че Tesla може един ден да реализира печалба от около 1 трлн. долара годишно от продукта, без да предлага времева рамка.

„Ако съотношението цена/печалба е, да речем, не знам, 20 или 25, нещо подобно, това би означавало пазарна капитализация от 20 трлн. долара само от Optimus“, изтъква Мъск. „Възможно е Tesla да постигне оценка 10 пъти по-висока от тази на най-ценната компания в момента“, прогнозира още милиардерът.

Работата върху роботите беше в центъра на ултиматума, поставен от Мъск по-рано тази година. Главният изпълнителен директор открито оказва натиск върху борда на Tesla да увеличи дела си в компанията до около 25%, като заяви, че иначе предпочита да изгражда продукти с изкуствен интелект и роботика на друго място.

Макет на Optimus, хуманоидният робот на Tesla. Снимка: Bloomberg L.P. Макет на Optimus, хуманоидният робот на Tesla. Снимка: Bloomberg L.P.

Мъск има богат опит в поставянето на дългосрочни цели, много от които остават далеч от реализация. Въпреки че се оказа прав, когато през 2019 г. например каза, че стремежът към технологията за автономно управление може един ден да направи Tesla компания за половин трилион долара, многократните му прогнози, че Tesla е на ръба да преобърне представите на своите клиенти за автомобилите, не се сбъдват.

Това също не е първият бизнес в рамките на Tesla, за който Мъск прогнозира, че един ден ще съперничи на производството на автомобили. Компанията продължава да генерира само малка част от приходите си от генериране и съхранение на енергия, години след като изпълнителният директор каза, че този бизнес може да бъде приблизително със същия размер като производството на електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още