IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scania засилва изграждането на е-камиони след възстановяване на доставките на батерии

Клетките на Northvolt започват да пристигат във фабриката на производителя на камиони в Сьодертеле

12:33 | 14.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на камиони Scania CV AB увеличава мащаба на изграждане на електрически тежкотоварни превозни средства, след като забавените по-рано батерии от Northvolt AB започнаха да пристигат в по-големи количества във фабриката на компанията в Сьодертеле, съобщава Bloomberg.

„Все още се движи бавно, но стигаме там“, каза Тони Персон, ръководител на новия завод за сглобяване на батерии на Scania. „Важното е, че започнахме".

След като откри фабриката си през септември, Scania започна производство едва тази година, тъй като Northvolt имаше проблеми с доставките на клетките, които беше обещала да осигури. Тони Персон, ръководител на новия завод за сглобяване на батерии на Scania, каза, че неговата компания сега получава 16 000 до 20 000 клетки на седмица от Northvolt, достатъчно за производството на приблизително 20 електрически камиона. 

Съоръжението на Scania - където клетките от Northvolt се сглобяват в модули и батерийни пакети - е ключова част от усилията на производителя на камиони да постигне целта за електрифициране на 50% от гамата си до 2030 г. Досега Scania е произвела батерийни пакети за почти 100 електрически камиона.

„Абсолютно вярно е, че донякъде изоставаме от първоначалния си план“, признава Персон, добавяйки, че „в момента нещата вървят доста добре“.

Scania, основана през 1900 г. като фабрика за велосипеди в Южна Швеция, е ключова марка в рамките на Traton SE, част от Volkswagen AG, след като беше изцяло придобита от германската автомобилна група през 2008 г. Главният изпълнителен директор на Traton Кристиан Левин предупреди през април, че електрическите камиони могат да се сблъскат със силна конкуренция в лицето на  китайски производители благодарение на техния опит при батериите и софтуера.

За да се противопостави на подобни заплахи, ЕС приветства Northvolt като най-голямата надежда в региона за изграждане на местна верига на доставки на батерии. Въпреки това Левин обърна внимание на производителя на батерии по време на представяне на финансовия отчет през октомври, когато отчасти го обвини за пропуснатите етапи на електрификацията на компанията заради забавянията при доставките на клетки.

Притокът на по-евтини батерии от Китай, както и по-слабото търсене на леки електромобили в Европа, не са навредили на перспективите пред Northvolt, посочва неговият главен финансов директор Александър Хартман. Фокусът върху първокласните батерии като тези за камионите на Scania предпази компанията от спад на по-широкия пазар на електромобили, добавя той.

„Това не ни засяга особено“, изтъква Хартман в интервю за Bloomberg. „В нашия сегмент има по-малък ценови натиск, отколкото в сегмента на масовия пазар, където има по-голяма конкуренция от Азия“.

Това е мнение, повторено от Персон от Scania, който каза, че Northvolt произвежда „най-екологичните“ батерии на пазара, добавяйки, че той все още не е намерил по-добра батерия за тежкотоварни търговски превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още