IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще се придържа към стратегията си за малко активи в Китай заради новите мита

Групата ще продължи да разчита на внос за Китай, изтъкна главният изпълнителен директор Карлос Таварес

21:21 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis ще се придържа към стратегията си за ограничени активи в Китай, фокусирана главно върху износа към страната, а не върху производството на местно ниво, заяви главният изпълнителен директор на автомобилната група Карлос Таварес по време на среща с инвеститорите.

Ден по-рано Европейският съюз (ЕС), един от най-големите пазари на френско-италианския производител, заяви, че ще наложи допълнителни мита до 38,1% върху вносните китайски електрически превозни средства от юли, припомня Ройтерс.

Пекин разкритикува митата на ЕС, определяйки ги като протекционистко поведение и каза, че се надява блокът да коригира своите „погрешни практики“ и да се справи с търговските търкания чрез диалог.

Таварес и преди е критикувал митата на ЕС върху вносните китайски автомобили.

„Това, което е ясно, е, че не искаме да бъдем отбранителни“, каза той в четвъртък, имайки предвид митата върху китайските автомобили. „Нашата стратегия, която остава стратегия за активи, е да се уверим, че ние самите сме нападателни и сърфираме върху вълната на китайската офанзива“, посочи той по време на презентация в Деня на инвеститора в Мичиган, САЩ.

„Нашата стратегия за намаляване на активите в Китай е много по-стабилна от тази на много от нашите конкуренти“, подчерта още Таварес.

Stellantis придоби 21% дял в китайския автомобилен производител Leapmotor и създаде предприятие с него, което позволява на европейския автомобилен производител да продава и произвежда превозни средства на Leapmotor извън Китай.

По-рано в четвъртък Stellantis, чиито марки включват Fiat, Peugeot, Jeep и Ram, запази непроменени финансовите си прогнози за 2024 г. и заяви, че има за цел да подобри изплащането на дивидент през следващата година.

За 2025 г. автомобилният производител ще се насочи към горния диапазон на своята политика за изплащане на дивиденти от 25% до 30% спрямо 25%, предоставяни през последните години.

„Компанията ще продължи да използва обратно изкупуване на акции и обикновени дивиденти, за да върне излишните пари на акционерите“, подчерта Stellantis.

Групата потвърди своите прогнози за текущата година, включително коригиран марж на оперативната печалба от 10% до 11% през първото полугодие, с "промишлени свободни парични потоци видимо под тези от същия период на предходната година".

Stellantis обяви, че ще възнагради акционерите с най-малко 7,7 млрд. евро чрез дивиденти и обратно изкупуване през 2024 г.

Групата също така заяви, че има за цел да достигне нива на ликвидност от около 25-30% от приходите си в дългосрочен план.

Приходите на Stellantis възлизат на почти 190 млрд. евро през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още