IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск съобщи, че заплащането му в Tesla за 56 млрд. долара се приема с „големи маржове“

Предложението за преместване на юридическото седалище на компанията също събира повече положителни гласове

09:36 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск заяви късно в сряда, че две ключови предложения за повторно одобрение на пакета му от заплащане и за преместване на юридическото седалище на Tesla в Тексас от Делауеър в момента се приемат с „големи маржове“, съобщава Bloomberg.

Предварителните резултати са чудесни новини за Мъск и Tesla, която от седмици набира подкрепа и за двете мерки сред големите институционални инвеститори и армията от акционери на дребно на компанията. Производителят на електрически автомобили постави краен срок за инвеститорите 22:59 часа централно време на 12 юни (6:59 ч., 13 юни българско време) за гласуване, ден преди годишното събрание на акционерите.

Годишната среща на Tesla ще се проведе на 13 юни в централата на компанията в Остин. Предложение 3 ще превърне Тексас в юридическо седалище на компанията, а предложение 4 изисква от инвеститорите да одобрят отново същия пакет заплащане от 56 млрд. долара за главния изпълнителен директор Мъск, който беше анулиран от съдия от Делауеър по-рано тази година.

Силно оспорваният пакет заплащане беше приет през 2018 г., но беше отменен през януари от съдия в Делауеър, който каза, че инвеститорите не са били напълно информирани за ключови подробности. Съгласно плана Мъск ще получи опции за акции на стойност 55,8 млрд. долара, ако Tesla достигне определени етапи, което компанията вече е направила.

„Това не решава напълно въпроса; пакет заплащане все още може да се счита за незаконен“, пише анализаторът Алекзандър Потър от Piper Sandler в бележка до клиентите късно в сряда. „Съдия от Делауеър по-рано отхвърли пакета, позовавайки се на ограничено разкриване на информация пред акционерите, и като се има предвид подобреното разкриване на информация преди вота, не е ясно защо някой би оспорил тази повторно одобрена сделка“, посочи той.

„Очакваме акциите да реагират благоприятно на тази новина, въпреки че е малко вероятно възходът да бъде толкова бурен, колкото би бил спадът, ако акционерите отхвърлеха сделката“, казва Потър.

Подкрепящите страни включват шотландския мениджър на активи Baillie Gifford & Co., Ark Investment Management на Кати Ууд, както и Рон Барън, който управлява Baron Funds.

Барън, който е дългогодишен инвеститор в Tesla, каза в отворено писмо в подкрепа на пакета на Мъск, че волята на акционерите, които гласуваха през 2018 г., трябва да бъде отчетена. Без Мъск „нямаше да има Tesla“ и това гласуване може да реши дали той ще остане в компанията, каза той.

Сред онези, които са против, са държавният фонд на Норвегия, Norges Bank и Системата за пенсиониране на държавните служители в Калифорния.

Председателят на Tesla Робин Денхолм се ангажира с големи институционални инвеститори, а Tesla публикува няколко реклами в X, която Мъск притежава. В последните дни на кампанията няколко инженери на Tesla и настоящи и бивши ръководители публикуваха постове в X в подкрепа на управлението на Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още