IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla притиска ЕС да понижи митата върху изгражданите в Китай електромобили

Американската компания се аргументира с това, че се възползва от значително по-малка държавна подкрепа

21:40 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. поиска от Европейския съюз (ЕС) да осигури по-ниски мита за нейните електрически превозни средства, изграждани в Китай, спрямо другите производители, доставящи автомобили в блока от азиатската страна. Американската компания се аргументира с това, че се възползва от значително по-малка държавна подкрепа, съобщава Bloomberg.

Автомобилният производител е поискал индивидуална проверка, която може да доведе до ниво на митото, съизмеримо със субсидиите, които е получил, изтъква Улоф Гил, говорител на Европейската комисия (ЕС). Други компании, произвеждащи коли в Китай, могат да поискат такова разследване в края на тази година, за да избегнат данък от 21% в допълнение към съществуващото мито от 10%.

Tesla има защо да търси по-ниски мита. Главният изпълнителен директор Илон Мъск ръководи доставката на електромобилите в ЕС от Китай, като използва голяма фабрика в Шанхай като основен център на компанията за износ на превозни средства. И докато автомобилният производител сглобява Model Y в Германия, той внася седани Model 3 в блока от китайския си завод.

Комисията обяви в сряда, че държавният производител SAIC Motor Corp., собственик на британската марка MG, ще бъде подложен на допълнителни мита от 38,1%. ЕС ще наложи 20% мито върху колите на китайската Geely Holding Group, която държи мажоритарен дял във Volvo и Polestar, и 17,4% мито върху превозните средства на BYD Co.

Производителите на електромобили в Китай, които са сътрудничили на разследването на Комисията, но не са били част от тази извадка, ще бъдат подложени на мито от 21%, докато тези, които не са сътрудничили, ще бъдат изправени пред налог от 38,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още