IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo прехвърля производството на електромобили от Китай в Белгия

Компанията предприема извънредни мерки, за да защити своята продукция от евентуални мита върху китайския внос на електрически модели

17:42 | 10.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volvo Cars започна да прехвърля производството на изградени в Китай електрически превозни средства в Белгия с очакването, че Европейският съюз (ЕС) ще реализира своите закани да издигне търговски бариери срещу субсидирания от Пекин внос, съобщава Times.

Шведската автомобилна компания, която е мажоритарна собственост на китайската Geely, обмисля спиране на продажбите на произведени в Китай електромобили за Европа, ако бъдат въведени мита, пише вестникът, цитирайки представители на компанията.

В публикацията се добавя, че преместването на производството на моделите EX30 и EX90 на Volvo от Китай в Белгия може да отмени решението на компанията да спре продажбите.

Производството на някои модели на Volvo, предназначени за Обединеното кралство, също може да бъде преместено в Белгия, добавя Times.

Европейската комисия (ЕК), която отговаря за търговската политика в 27-членния ЕС, започна разследване миналата година срещу изцяло електрическите автомобили, произведени в Китай, за да оцени въздействието на субсидиите на Пекин върху пазара, като предвижда налагане на наказателни мита, ако заключи, че държавната помощ изкривява същия този пазар.

Антисубсидийното разследване, официално стартирано на 4 октомври, може да продължи до 13 месеца. Комисията може да наложи временни антисубсидийни мита девет месеца след началото на разследването.

Отношенията между Китай и ЕС бяха обтегнати от фактори, включително по-близките връзки на Пекин с Москва след нахлуването на Русия в Украйна. ЕС се стреми да намали зависимостта си от втората по големина икономика в света, особено по отношение на материалите и продуктите, необходими за неговия зелен преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още