IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежки суверенен фонд ще гласува срещу огромното възнаграждение на Мъск

Фондът отдавна се противопоставя на прекомерните пакети за изпълнителни директори

13:47 | 08.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежки суверенен фонд, който е на стойност 1,7 трлн. долара, обяви, че ще гласува срещу изплащането на пакета възнаграждения от 56 млрд. долара на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, чиято съдба ще се реши следващата седмица по време на гласуване на акционерите, след като съд в Делауеър го отмени по-рано тази година, предава Ройтерс.

Фондът е осмият по големина акционер в Tesla, сочат данни на LSEG. 

Пакетът от възнаграждения - най-големият за главен изпълнителен директор в корпоративна Америка, беше одобрен още през 2018 г., но беше отменен по-рано тази година от съдия, който заяви, че размерът на средствата е несправедлив към акционерите.

Сега фондът твърди, че оценява "значителната стойност, генерирана под ръководството на Мъск от дадата на решението през 2018 г."

И все пак "продължаваме да сме притеснени за общия размер на възнаграждението, от структурата, която задейства резултатите, и липсата на смекчаване на риска от ключови лица", посочва операторът на фонда Norges Bank Investment Management (NBIM). 

През 2018 г. фондът гласува срещу пакета.

"Ще продължим да търсим конструктивен диалог с Tesla по този и други въпроси", допълва NBIM.

Фондът, който държи 0,98% дял на стойност 7,7 млрд. долара, е бил критичен към прекомерните плащания към главния изпълнителен директор.

Миналата година той гласува срещу повече от половината от пакетите с възнаграждения на американски изпълнителни директори, надхвърлящи 20 млн. долара, предупреждавайки, че това няма да е в съответствие със създаването на дългосрочна стойност за акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
macedonian
преди 2 седмици
Курвo мoдерaторkе ***, мишката Ratten гъзa ли ти ближe, за да му изтриеш обидитe, а мен да баннeш .Ще надживееш децата си kyрвo .A на Раткy маймyнaта ще му намерим боксониеркатa . И ще прави това което пожела на ЛС - свиpkи до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още