IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на Amazon за роботаксита планира да започне тестове в Остин и Маями

Zoox ще разположи преоборудвани коли Toyota Highlander с водач зад волана в малки райони близо до бизнес центрове и развлекателни комплекси

10:47 | 06.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на Amazon.com за роботаксита Zoox обяви, че планира да започне да тества своите автономни превозни средства в Остин, Тексас, и Маями, Флорида - ход, който ще отбележи първите му тестови обекти извън западните щати.

Zoox ще разположи своя тестови автопарк от преоборудвани коли Toyota Highlander с шофьор зад волана като мярка за безопасност в малки райони близо до бизнес центрове и развлекателни комплекси и в двата града, съобщава Ройтерс.

В Калифорния и Невада Zoox тества своите лично проектирани автономни превозни средства, които са изградени без волани и педали и имат място за четирима пътници, като седалките са разположени една срещу друга.

Междувременно продължава разследването на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) на 500 превозни средства на Zoox, оборудвани с автоматизирани системи за шофиране, след две катастрофи.

Остин и Маями ще се превърнат съответно в четвъртото и петото място за обществено тестване на автомобилите на Zoox, след като компанията вече се установи в Сан Франциско, Лас Вегас и Сиатъл.

Zoox казва, че все още няма да предлага търговски услуги за превози с роботаксита в Остин и Маями, но проучва няколко града за разширяване на своя бизнес след първоначалното разполагане на коли на целевите пазари в Лас Вегас и Сан Франциско.

През април подразделението на General Motors Co. за автономни превози Cruise обяви, че ще рестартира тестовете на своите роботаксита във Финикс, отбелязвайки важна стъпка в опитите на бизнеса да възобнови услугата след изтеглянето на всички превозни средства миналата година. През последните месеци Cruise преговаря с длъжностни лица в 20 градски района, където преди това е управлявала парк от роботаксита или е започнала да картографира маршрутите в подготовка за пускането им. Финикс е естествено място за стартиране на това, тъй като звеното на GM вече разполага с превозни средства в района, а градските власти бяха отворени към идеята за тяхното завръщане.

Cruise заяви в понеделник (3 юни), че е възобновил дейността си в Далас, Тексас, с малък автопарк с водачи зад волана, след като преустанови дейността си поради инцидент в Сан Франциско от октомври, включващ едно от неговите роботаксита.

Междувременно NHTSA разшири разследването си срещу Waymo – дъщерното дружество на Alphabet за автономни коли, след като се появи информация за още инциденти, при които автомобили на компанията са участвали в транспортни произшествия или са нарушавали законите за движение по пътищата. Службата започна разследването си на 14 май заради 22 случая на инциденти с роботакситата на Waymo. Общо 444 автомобила на компанията са включени в обсега на разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още