IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да вложи до 4 млрд. долара в покупката на чипове от Nvidia

Съществуват съмнения обаче дали всички доставени чипове ще отидат за електромобилния концерн

12:17 | 05.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. вероятно ще похарчи между 3 и 4 млрд. долара за покупките на хардуер от Nvidia през тази година, разкри главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск в публикация на социалната платформа X, преди известна като Twitter.

Мъск каза още, че от 10 млрд. долара капиталови разходи, свързани с изкуствен интелект (ИИ) тази година, около половината ще представляват вътрешни разходи, пише Ройтерс.

„За изграждането на суперклъстерите за обучение на ИИ, хардуерът на Nvidia е около 2/3 от разходите“, написа той в X.

Преди това стана ясно, че Tesla се е обърнала към Nvidia с молба да приоритизира доставките на ИИ процесори за компаниите на Мъск X и xAI пред тези за електромобилната компания.

Това се случва преди решаващото гласуване на акционерите относно пакета от възнаграждение на Мъск.

През април Tesla повтори прогнозата си за капиталовите разходи от над 10 млрд. долара за тази година и заяви, че очаква този показател да бъде между 8 и 10 млрд. долара през всяка от следващите няколко години.

Междувременно Мъск посочи, че иска да превърне Tesla в лидер при ИИ и роботиката – амбиция, която според него ще изисква скъпи процесори на Nvidia, за да бъде изградена съответната инфраструктура.

Още по време на представянето на финансовия отчет на Tesla през април Мъск заяви, че компанията ще увеличи броя на активните H100 чипове с ИИ на Nvidia от 35 хил. на 85 хил. до края на годината. Той написа след това в X, че Tesla ще инвестира в това 10 млрд. долара.

Но имейли от висши служители на Nvidia предполагат, че Мъск е представил преувеличена картина относно доставките пред акционерите на Tesla. Според наличната информация милиардерът е пренасочил значителни количества от чиповете към компанията X.

„Илон приоритизира внедряването на X H100 GPU клъстер в X за сметка на Tesla, като вместо това пренасочи 12 хиляди H100 GPU, първоначално предвидени за Tesla, към X“, става ясно от вътрешнофирмена бележка на Nvidia от декември.

В по-скорошен имейл на Nvidia от края на април се казва, че коментарът на Мъск относно финансовия отчет на Tesla за първото тримесечие е „в конфликт с резервациите“ и че публикацията му от април в X относно 10-те милиарда долара разходи за ИИ също са „в конфликт с резервациите и прогнозите за финансовата 2025 г.“. Имейлът се позовава на новини за продължаващите драстични съкращения в Tesla и предупреждава, че намаляването на броя на служителите може да доведе до допълнителни забавяния относно „проект H100“ в тексаската фабрика на концерна.

Критиците твърдят, че Мъск е изпълнителен директор на Tesla на непълно работно време, въпреки че компанията е отговорна за по-голямата част от богатството му. Мъск е и главен изпълнителен директор на фирмата за космически технологии SpaceX, основател на стартъпа Neuralink и предприятието за прокарване на транспортни тунели The Boring Co. Той също така притежава социалната платформа X, която придоби за 44 млрд. долара в края на 2022 г. Мъск основа и стартъпа за ИИ xAI през 2023 г.

Вместо да обсъжда продажбите на електромобили или масовото преструктуриране, което тече в Tesla, Мъск насърчава инвеститорите да се фокусират върху бъдещи продукти, които той обещава от години, но все още не е изпълнил. Това включва софтуер с ИИ за превръщане на съществуващи автомобили в автономни превозни средства, специализирани роботаксита, които могат да генерират приходи за своите собственици, и транспортна мрежа без шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още