IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава зелена светлина за тестване на автономни коли по обществените пътища

В процеса ще се включат редица производители и оператори на автопаркове, които ще носят пълна отговорност относно безопасността

21:58 | 04.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Оборудвано с автономна технология роботакси на Baidu задминава камион на обществен път в провинция Ухан, Китай. Снимка: Bloomberg L.P.
Оборудвано с автономна технология роботакси на Baidu задминава камион на обществен път в провинция Ухан, Китай. Снимка: Bloomberg L.P.

Китай одобри група от девет автомобилни производители, които ще могат да извършват тестове на превозни средства, оборудвани с усъвършенствани технологии за автономно шофиране, по обществените пътища, като част от план за ускоряване на приемането на автономни коли в страната, съобщава Ройтерс.

Тестовете на технологии за автономно шофиране от трето ниво ще бъдат извършени от редица автомобилни производители, включително от BYD и Nio, както и големи държавни производители като Changan Automobile, GAC и SAIC, става ясно от изявление, публикувано от министерството на индустрията.

Оператори на търговски автопаркове, като например компании за споделена мобилност, също ще бъдат включени в тестовете.

Автомобилната индустрия е определила пет нива на автономно шофиране, обхващащи функции за подпомагане на водача като круиз контрол на ниво едно до напълно автономни коли, достигащи пето ниво, където човешкият фактор при управлението липсва.

Китай представи насоките на националната схема миналия ноември, за да започне да приема заявления от компании, които се стремят да пуснат напреднали автономни превозни средства за търговска употреба.

Според плана на шофьорите в тестовите превозни средства е разрешено да свалят ръцете си от волана, като производителите на автомобили и операторите на автопаркове поемат отговорност за безопасността.

Ръководителите на автомобилните производители изтъкват, че това е стъпка напред към разрешаване използването на превозни средства от трето ниво на автономност, които ще могат да бъдат продавани на отделни купувачи и оператори на автопаркове.

Най-малко 10 автомобилни производители и доставчици, включително Huawei и Xpeng, предлагат в Китай възможности за автономно шофиране от второ ниво, при което все още се изисква от водача да не сваля ръце от волана и да следи пътя.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. също се готви да достави своя софтуер за подпомагане на водача на китайските потребители в рамките на тази година, съобщи Ройтерс по-рано. Системата FSD предлага второ ниво на автономност, но изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск посочва, че скоро ще се появят и превозни средства, оборудвани с по-напреднали технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още