IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски производител на батерии замразява плановете за нови заводи в Германия и Италия

Подкрепената от Stellantis и Mercedes ACC се пренасочва към производството на по-евтини батерии, предназначени за бюджетни електромобили

18:07 | 04.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Automotive Cells Company SE (ACC), съвместно предприятие за производство на електромобилни батерии, подкрепяно от производителите на автомобили Stellantis NV и Mercedes-Benz Group AG, замрази своите планове за изграждане на фабрики в Германия и Италия, тъй като компанията преминава към по-евтини батерии на фона на забавящото се търсене на електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Дружеството обяви, че трябва да проучи и разработи евтини батерии за доставка на по-достъпни електромобили и че ще поднови дискусиите за своята фабрика в италианския град Термоли в края на 2024 г. или в началото на 2025 г.

ACC потвърди планове си и за спиране на строителството на фабрика в германския град Кайзерслаутерн, като новината първо беше съобщена от германската медиа Die Rheinpfalz.

Растежът на европейския пазар на електромобили се забави значително, като високите лихвени проценти и намалените държавни субсидии карат потребителите да предпочетат хибридни или бензинови автомобили.

„Ще коригираме нашите инвестиционни планове за електромобили спрямо темпа, с което нарастват продажбите на електромобили на пазара“, изтъква главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес в отговор на въпрос по време на брифинг относно това дали ACC все още планира да построи три фабрики в Европа.

В момента компанията разширява производството в първата си фабрика в Северна Франция.

ACC е 45% собственост на Stellantis, докато Mercedes държи 30% дял. Saft, дъщерно дружество на френската TotalEnergies, притежава останалите 25% от компанията.

Stellantis и Mercedes планират постепенно да увеличат влиянието си в ACC чрез промяна на дяловото участие на третия спонсор на предприятието, Saft.

Междувременно ACC се готви да инвестира 7 млрд. евро в ранните етапи на своето развитие.

Въпреки че развитието на батерийните фабрики в Европа се ускорява, континентът остава зависим от Китай по отношение на доставките. След години на експоненциален растеж, растежът на електромобилите се забави през последните месеци, предизвиквайки опасения относно посоката на прехода към по-чист транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още