IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на произведени в Китай автомобили Tesla се свиват за втори пореден месец

Компанията е успяла да продаде общо 72 573 произведени в азиатската страна превозни средства

17:27 | 04.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на произведените в Китай електромобили на Tesla Inc. се свиват с 6,6 на сто през май до 72 573 превозни средства на годишна газа, с което американският автомобилен концерн удължава периода на негативно представяне за втори пореден месец, съобщава Ройтерс, цитирайки данни на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA)

Данните за май следват 18-процентния спад, регистриран от водената от милиардера Илон Мъск електромобилна компания през април, след като месец по-рано тя записа 0,2% ръст на продажбите. Последните негативни резултати се дължат на намаленото производство на Model Y в завода на Tesla в Шанхай от март.

Низходящата корекция на производството, съобщена за първи път от Ройтерс, има за цел да отговори на отслабващото търсене на най-продавания модел на компанията в Китай.

Доставките на произведените в Китай автомобили Model 3 и Model Y са се увеличили с 16,7% спрямо април.

Китайският конкурент на Tesla BYD, известен най-вече със своите серии Dynasty и Ocean, е продал 330 488 превозни средства през май, което представлява 38,2% увеличение на годишна база.

Други производители на електромобили също отчитат увеличение на продажбите. Nio записва ръст от 234%, а Zeekr Intelligent Technology Holding Ltd. отбелязва двукратно увеличение на обемите. Продажбите на Xpeng Inc. растат с 35 на сто, докато тези на Li Auto се увеличават с 24% през същия месец.

Продължителният растеж подкрепя китайските производители на електромобили, които са изправени пред нарастващи предизвикателства у дома и в чужбина. През април китайските потребители ограничиха разходите за редица продукти - от дрехи до офис консумативи и автомобили. Със забавящото се търсене на превозни средства, задвижвани с батерии, където конкуренцията продължава да се засилва, производителите намаляват цените и ускоряват пускането на нови модели. BYD засили ценовата война, като намали цените на много популярни модели през февруари, което накара други конкуренти да го последват.

Междувременно Tesla напредва с плановете за стимулиране на глобалното развитие на своята система за подпомагане на водача чрез данни, събрани от превозните ѝ средства в Китай. Въпросните данни ще могат да бъдат обработвани в страната, част от стратегическа промяна на главния изпълнителен директор Илон Мъск. В тази връзка Tesla разработва планове за обособяване на център за данни в Китай, който да обучава алгоритъма, необходим за подобрени автономни превозни средства.

В средата на май Шанхай състави списък с данни, които могат да бъдат прехвърлени в чужбина без оценки на сигурността. Съгласно едногодишен пилотен проект компании, регистрирани в градската зона на Шанхай за свободна търговия Линган, където се намира фабриката на Tesla, могат да прехвърлят данни от списъка в чужбина, без да се нуждаят от допълнителни оценки на сигурността.

Според информацията новообявените правила за трансфер на данни влизат в сила незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 месец
Защо Теслата се продава лошо на китайския пазар? Ами защото китайците имат огромен избор от електромобили, надхвърлящи в много отношения теслата, при това на много изгодни условия, не само като цена, но и доживотна гаранция. Е, валидна само за първия купувач, но кой друг предлага подобно нещо? Едно сравнение BYD vs TESLA: https://youtube.com/watch?v=6jfqpiU70GE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още