IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията при електромобилите вече натиска цените при по-високо качество

Европа ще има свой евтин електромобил, когато Китай вече е завладял пазара, каза Илия Левков, Индустриален клъстер "Електромобили"

13:15 | 04.06.24 г. 2

Световната конкуренция при електромобилите вече води до по-ниски цени и по-високо качество, като тенденцията ще продължи в бъдеще. Това коментира Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Ще има все повече предложения на електромобили в ценовия диапазон от 20 хил. евро от европейски производители, отбеляза Левков, допълвайки, че те доста закъсняха и това, че не обръщаха внимание на китайските модели, "ще им изиграе много лоша шега".

"Ако само се опитва да бъдат конкурентоспособни, тяхната съдба е фалит. След три години ще видим категорично нови и съвсем различни електромобили с нови батерии като качество, вид и елементи. Европейските производители на електромобили просто изпаднаха от конкуренцията“, заяви събеседникът.

VW говори за електромобил за 20 хил. евро след три години, а още догодина ще видим китайски електромобил за 12 хил. евро, който със сигурност ще бъде много по-конкурентен и вече ще бъде завладял пазара за точно този сегмент в Европа, посочи гостът.

Китай ще остане хегемон в електромобилността в световен мащаб, като вече изнася свои производства в Африка, коментира Левков. По думите му Китай произвежда в момента много добри продукти, които са обследвали в заводите на европейските си конкурнти на собствената си територия.

Наложените мита от САЩ за китайски електромобили, които целят да предпазят местната индустрия, ще повиши единствено цените, които ще бъдат платени от клиентите, смята Левков. 

"Би било умно ЕС да се откаже от увеличаване на митата (за електромобили от Китай, бел.ред.), защото всички ще трябва да платим тези по-високи цени. Те нито повишават качеството, нито увеличават гаранцията на каквито и да е било продукти и услуги, които ще засегнат. Политически е неоправдано, а икономически е противоречиво“, каза Илия Левков.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 седмици
Но не и тук! Тук няма конкуренция, натиск, ел.станции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още