IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия притиска Northvolt за още една местна фабрика за батерии

Компанията вече строи завод в Хайде, който ще има годишен капацитет от 60 гигаватчаса, достатъчно за задвижването на 1 млн. електромобила

16:30 | 03.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия настоява шведският производител на батерии Northvolt AB да построи втора голяма фабрика в северната част на страната като част от продължаващите усилия на Берлин за привличане на зелени инвестиции в икономиката, съобщава Bloomberg.

Говорейки по време на бизнес конференция в Бад-Заров, министърът на икономиката Роберт Хабек предложи Northvolt да построи фабрика близнак в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания като допълнение към вече строящия се завод за 5 млрд. евро в Хайде.

Хабек изтъкна инвестициите на други компании в производството на батерии, като например BASF SE в Шварцхайде и Volkswagen AG в Цвикау.

„Може би също така ще бъде възможно да пренесем близнака на инвестицията на Northvolt в Хайде в Мекленбург-Предна Померания“, подчерта той.

Министърът отбеляза, че Източна Германия отчита скок на технологични инвестиции.

„В Източна Германия се правят много големи инвестиции“, изтъква Хабек. „Tesla в Бранденбург. Новите селища на полупроводниците са почти изключително на изток, с Intel, TSMC, Infinion, Global Foundries и клъстерите, които се образуват около тях и водят до създаването на допълнителни мрежи“, добавя той.

След интензивни усилия за лобиране съгласно наскоро облекчените правила на Европейския съюз (ЕС) за държавна помощ, Northvolt започна строителството на своята фабрика в Хайде през март. Проектът, който е насочен към доставка на батерии за електрически автомобили, ще получи малко над 900 млн. евро под формата на дарения и гаранции от Германия – интервенции, които помогнаха проектът да не бъде пренасочен към САЩ.

Германският канцлер Олаф Шолц представя инвестицията като пример за това как правителството се опитва да модернизира и осигури производствената си база.

Заводът на Northvolt в Хайде, работещ с вятърна енергия, се очаква да наеме около 3000 работници и да влезе в експлоатация през 2026 г. Обектът цели годишен капацитет от 60 гигаватчаса, което би го направило най-големия подобен завод в Германия и ще е достатъчно за захранване на приблизително 1 милион електромобила.

Northvolt планира масово производство на "най-зелената батерия в света" в Хайде. Заводът ще използва за охлаждане пречистени отпадъчни води от региона. Излишната топлина може да се използва за потенциална топлофикационна мрежа за града.

"Заводът ще даде тласък за развитието на цялата провинция Шлезвиг-Холщайн и най-вече за западното крайбрежие", каза по-рано тази година министърът на икономиката на провинцията Клаус Руе Мадсен.

Целта е районът да се превърне в център за енергийния преход на основата на зелена енергия от вятърни централи и там да бъдат разположени центрове за проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още