IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota спира продажбите на три модела заради скандал с безопасността в Япония

Засегнати са превозните средства Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross

11:01 | 03.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония спря доставките и продажбите на шест модела автомобили, които в момента са в движение, включително три, произведени от Toyota Motor Corp., заради скандал с безопасността, който замеси някои от най-големите автомобилни производители в света, съобщава Bloomberg.

Toyota е представила неверни данни по време на тестовете за безопасност на три настоящи модела - Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross - и използва модифицирани тестови превозни средства по време на тестовете за безопасност при сблъсък за четири други модела, включително Crown, съобщи японското министерство на транспорта. Toyota е сред петте производителя на автомобили, включително Honda Motor Co. и Mazda Motor Corp., за които е установено, че са фалшифицирали или манипулирали данните за безопасност, докато са кандидатствали за сертифициране.

Министерството идентифицира общо 32 произведени превозни средства като неправилно сертифицирани. Длъжностни лица ще извършат разследване на място в централата на Toyota в Нагоя във вторник (4 юни).

След новината акциите на Toyota поевтиняха с 2,4% в последния час от търговията в Токио. Цената на книжата на Mazda се понижи с над 4 на сто, докато акциите на Yamaha Motor Co. изтриха 2,1 на сто от стойността си.

Констатациите сигнализират за задълбочаваща се криза на доверието в японските автомобилни производители. По-рано тази година транспортното министерство нареди на почти 90 производителя да преразгледат процедурите си за тестване, след като бяха разкрити продължили десетилетия измами в два филиала на Toyota.

През декември вътрешна проверка на Daihatsu Motor Co. показа, че повечето от превозните ѝ средства не са били тествани правомерно за безопасност при сблъсък. Toyota Industries Corp. също спря всички доставки на двигатели през януари, след като друго разследване разкри, че са фалшифицирали данни за мощността на агрегатите.

От вече приключилите 68 разследвания, министерството откри нередности и при други производители: Honda, Mazda, Yamaha Motor и Suzuki. Ведомството нареди на компаниите да спрат доставките на всички превозни средства с неправомерно придобити сертификати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още