IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Geely създават съвместно предприятие за хибридни двигатели и с вътрешно горене

Компанията, в която двете марки имат равно участие, е основен елемент от стратегията на Renault да остане в надпреварата срещу по-големите конкуренти

09:05 | 31.05.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Sascha Schuermann/Getty Images
Снимка: Sascha Schuermann/Getty Images

Френският автомобилен производител Renault и китайският му партньор Geely обявиха дългоочаквано съвместно дружество в петък, което ще разработва двигатели с вътрешно горене и хибридни двигатели, целящи да подобрят конкурентоспособността на автомобилния им бизнес, съобщава Ройтерс.

Компанията, в която двете марки имат равно участие, е основен елемент от стратегията на Renault да остане в надпреварата срещу по-големите конкуренти чрез подписване на множество партньорства за намаляване на разходите и достъп до нови пазари.

За Geely сделката разширява модела на изграждане на партньорства за експанзия извън Китай. Преди това Geely обяви сделка за разработване на хибридни бензинови двигатели с Mercedes-Benz и държи дял в германския автомобилен производител.

„Необходима е комбинация от различни технологии за задвижване... за постигане на успешно декарбонизиране в свят, в който се очаква повече от половината произведени превозни средства да разчитат на двигатели с вътрешно горене до 2040 г.“, се казва в съвместното им изявление.

Предприятието, наречено HORSE Powertrain, ще бъде с централа в Лондон и ще доставя продукти както на марките на групите, така и на производители на трети страни.

Бизнесът очаква да достигне годишни приходи за около 15 млрд. евро и производство на около 5 млн. силови агрегата годишно, казаха автомобилните производители.

Матиас Джанини ще бъде главен изпълнителен директор на предприятието, а изпълнителният директор на Geely Holding Даниел Ли ще бъде председател на борда.

Джанини беше бивш глобален изпълнителен директор по продажбите на Vitesco Technologies – бизнес за двигатели, отделен от доставчика на автомобилни стоки Continental.

Компанията бе очаквана от началото на годината, но регулаторното одобрение в Китай е било отложено поне три пъти, казват източници на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 месец
Daniel Donghui LI , изпълнителният директор на новото обединение по принцип е от големите клечки на geely ... новото лице на китайският бизнес , учили икономика в УСАто и в Поднебесната , дали ще преборят хардлайнерите на си дзи дрън пляс ... ?! ... предстои да разберем ... дъртият основател на geely все пак е от котилото на ККП ... но ... https://zgh.com/board-of-directors/li-donghui/?lang=en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още