IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите и производството на Toyota са намалели през април

Двуцифреният растеж на компанията в Европа и Северна Америка е бил неутрализиран от вялото представяне в Китай и Япония

09:44 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на продажбите и на производството на Toyota Motor спря през април, след като временно замразяване на доставките на Prius и вялото представяне в Япония и Китай неутрализираха двуцифрения растеж в Европа и Северна Америка, предава Bloomberg.

Глобалните продажби, включително тези на дъщерните компании Daihatsu Motor и Hino Motors, са намалели с 4,5% миналия месец спрямо година по-рано до 835 788 автомобила, съобщи компанията в четвъртък. Продажбите в Китай са спаднали с 27%, а доставките в Япония са се свили с 14 на сто. Това неутрализира ръстовете от 20% в Европа и 16% в Северна Америка.

Глобалното производство се е свило с 8,8% до 816 601 автомобила.

Производството, продажбите и цената на акциите на Toyota бележеха рекорди през цялата фискална година, която приключи през март. Компанията продаде 11,1 млн. автомобила през този период и постигна оперативна печалба от 5,4 трлн. йени (34,3 млрд. долара), като стана първата японска компания в историята, преминала прага от 5 трлн. йени.

Цената на акциите се удвои през последната фискална година, като достигна рекордните 3872 йени на 22 март. Оттогава тя е намаляла с около 14%.

Но преходът в индустрията към електромобили, задвижвани с батерии, създава дилема за най-големия автомобилен производител в света.

В момент, когато електромобилите губят пара, а хибридните коли възвръщат популярност, Toyota се ангажира още повече с „подхода на многобройните пътища“, като представи прототип на т. нар. въглеродно неутрален двигател, който може да гори бензин, водород и алтернативни горива. Този двигател ще бъде по-малък, по-силен и по-ефективен от предишните двигатели с вътрешно горене, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Коджи Сато във вторник. Това ще го направи идеален за употреба в следващото поколение plug-in хибриди, използващи производствени платформи за електромобили, задвижвани с батерия.

„Сериозни сме за електромобилите с батерии, както и за водорода. Смятаме, че двигателят с вътрешно горене може да играе роля и във въглеродно неутрално общество, но той трябва да бъде по-ефективен, за да оцелее“, коментира Сато.

Toyota си осигури заем от 322 млн. долара за завода си за батерии за електромобили в Северна Каролина, съобщи компанията във вторник. Миналата седмица тя обяви планове да инвестира над 530 млн. долара в завода си в Тексас, където произвежда пикапа Tundra и джипа Sequoia.

Компанията обяви, че ще инвестира допълнителни 500 млрд. йени в заводи за декарбонизиране и разработване на софтуер от следващо поколение. Плановете за обратно изкупуване на акции на стойност до 1 тлн. йени, или около 3%, са част от усилията през последно време за освобождаване на средства за проактивно инвестиране в области на потенциален растеж.

Toyota ще възобнови местните доставки на Prius около 14 юни, сочи доклад на Kyodo, след като 135 хил. автомобила бяха изтеглени през април заради съобщения за отваряне на задните врати по време на движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още