IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще разработи сам евтин електромобил за 20 хил. евро

Германците няма да разчитат на партньорства, като въпросните електрически коли се очаква да се появят на пазара през 2027 г.

21:15 | 28.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG ще разработи сам електрически автомобил на цена от 20 000 евро в Европа, като реши да не си партнира с други компании от региона в опит да се конкурира успешно с евтините модели от Китай, съобщава Bloomberg.

Германският производител планира да представи своите достъпни компактни електромобили през 2027 г.

„Въпреки атрактивната цена нашите електрически автомобили ще поставят стандарти в базовия сегмент по отношение на технология, дизайн, качество и потребителско изживяване“, казва Томас Шефер, който ръководи марките за масовия пазар на германската група.

Европейските производители на автомобили са притиснати да актуализират гамата си, точно когато бавният икономически растеж и намаляващите субсидии натежават върху търсенето на електромобили. Междувременно китайските марки се разширяват в региона с по-евтини модели. BYD Co., която вече разполага с два завода в Европа, планира да предложи в региона своя хечбек Seagull още през следващата година на цена под 20 000 евро.

Volkswagen се сблъска с много неуспехи при разработването на електромобили, включително продължителни софтуерни проблеми, които отблъснаха шофьорите и забавиха пазарните дебюти на нови модели. В Китай групата превъзхожда конкуренцията при автомобилите с двигатели с вътрешно горене, но изостава от местните марки при електромобилите.

Френската група Renault SA проведе разговори с партньори за евентуална съвместна работа по създаването на достъпни електромобили, но дискусиите не доведоха до никакви градивни резултати.

Volkswagen планира да представи четири изцяло електрически модела на цени под 25 000 евро още в края на следващата година. Тези автомобили ще се произвеждат в Испания.

За проекта на стойност 20 000 евро компанията ще разчита на „висока степен на локализация в Европа“, като това ще изисква политическа подкрепа и конкурентни рамкови условия.

По-рано този месец Stellantis NV заяви, че ще продава автомобили, разработени съвместно с китайски партньор в Европа от септември, докато се опитва да намали цената на своите електрически модели.

Главният финансов директор на Volkswagen Арно Антлиц предупреди през март, че генерирането на печалба от бюджетни електромобили е „много трудно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
До: scottТЕХНОЛОГИЯТА Г Л У П А К О! исках да въвъдем тази аналогия............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 месец
ТЕХНОЛОГИЯТА ***!Шибаняците от голфот, решиха че не им се купуват колите, кото са скъпи! НЕ ТАПАЦА, СКАПАНИ ЕЛЕКТРОКАРИ СА. МАСОВИЯ ЮЗЪР ШЕ НАВРЕ У *** *** ЕЛЕКТРОИГРАЧКИТЕ.А КЪГЪ к изборите ше има и край на полотическия натиск към елктроментетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 месец
ефффтините електрички са безсмислено упражнение ... загуба на R&D ресурс и евентуално и обществен такъв за субсидиране на *** , като циклопчето например , който няма да го оцени ... като малолитражките с три цилиндъра и ръжда още не слезли от конвейера ... е новият хибрид на 3008цата започва от 87к ... :))) ... новият prius и той от там ... това са колите за обикновеният човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още