IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След "Москвич" Русия изтупва прахта и от "Волга"

Новите автомобили обаче ще са изцяло по китайски технологии

10:26 | 22.05.24 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Twitter@oldLentach
Снимка: Twitter@oldLentach

Русия е напът да възроди още една местна марка автомобили, популярна през съветската епоха - "Волга", съобщава ДПА, като се позовава на руски медии. В рамките на търговски панаир са били показани три нови модела, но зад производството им не стои руска технология.

Според руските медии, които цитират автомобилната компания, в масовото производство на новата "Волга", което ще започне тази година, ще бъдат вложени 60 млрд. рубли (663 млн. долара).

Производството ще се осъществява в традиционния за "Волга" автомобилен завод "Горки" (ГАЗ) в град Нижни Новгород на река Волга от неизвестната досега компания ПЛА (или "Производство на леки автомобили" на руски). Тя е вписана в регистъра на компаниите буквално преди дни.

В социалните мрежи в Русия обаче се появи видео с премиера Михаил Мишустин, който критикува факта, че всичко в автомобила, дори воланът, е китайско. "Искам воланът да е руски. Това не е толкова трудно, колкото производството на скоростни кутии или други компоненти", казва той.

Като се изключи добре познатото лого ГАЗ, новата "Волга" всъщност е автомобил, който единствено ще се сглобява в Русия, но е дело на китайската марка Changan. Единствени елементи, чийто дизайн е руски, са предната броня и решетката на радиатора.

След началото на руската инвазия в Украйна всички западни компании спряха производството си в Русия и се изтеглиха. В завода в Нижни Новгород, например, се намираха поточни линии на Volkswagen и Skoda.

Опитите за замяна на западното производство с местно се провалиха. Шумно обявеното през миналата година възраждане на "Москвич", например, се оказа без истинска руска основа. Новият "Москвич" по същество е копие на китайската JAC JS4.

Освен това производството на автомобили в Русия рязко спадна след началото на войната в Украйна. Докато през 2021 г. от поточните линии в страната са слезли около 1,5 млн. коли, през 2023 г. те са били едва 720 хиляди.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До пост 2, + от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
Ахаа някои баннати си активираха старите акаунти - "solar power" :):). Кухият или зеленият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 месец
Руснаците от 30 години това правят - сглобяват китайски части под европейски, американски, японски и корейски брандове. Сега ще сглобяват 100% китайски. Нищо съществено няма да се промени за Русия - от васален доставчик на евтини суровини и енергия за един (ЕС) ще стане същия за друг. Това, обаче, може да те изпълни с блаженство само ако си китаец, защото като европеец би трябвало да ти докара тежки мисли, като например, с кого Европа ще замени Русия като евтин васален доставчик на суровини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
evlogi
преди 1 месец
Москвич вече е пред фалит, същата работа ще стане и с Волга, след това и с автоВАЗ.Каквото и да е останало като някаква промишленост в северната джамахирия, вече се задъхва под лавината на китайския внос..Пазарният дял на руските автомобили в Русия вече е 30% като бройки, но едва 9% в стойност-този факт беше изнесен наскоро от шефа на АвтоВАЗ.На път са да се превърнат в изцяло васален доставчик на евтини суровини за поднебесната империя..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 месец
Имам въпрос към администрацията на сайта: Как се отнасяте към съдържанието и стилистиката на коментари #1, #4 и #5 и как се вписват те в целите и мисията на този сайт, накичен с тематично-обвързващо име?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
Solar Power
преди 1 месец
До: zelka007 - пост1Нищо не им предстои освен един фалит номер 2 ... подобен на този през 1989-та само ,че този път ще се разпаднат и республиките :) .... е Китай ще лапне това онова може и да си върне малко земя от преди 150 години окупирана от окупаторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още