IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Tesla в Европа спадат до 15-месечно дъно

Производителят е регистрирал само 13 951 превозни средства през април

12:28 | 22.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesla бележи муден старт на второто тримесечие в Европа, където главният изпълнителен директор Илон Мъск очакваше много по-добро представяне в сравнение с първите три месеца на годината, предава Bloomberg.

Производителят е регистрирал само 13 951 превозни средства през април, съобщи Европейската асоциация на производителите на автомобили (EAMA) в сряда, което е с 2,3% по-малко на годишна база и е най-лошият резултат от януари 2023 г. Tesla е изключение в иначе силния месец за електрическите автомобили, чиито общи продажби са нараснали с 14%.

Tesla съобщи и за спад на доставките от завода си в Шанхай през месеца спрямо по-силен растеж на по-широката китайска индустрия за плъгин автомобили. Мъск каза пред инвеститори на 23 април, че компанията очаква да се възстанови от няколко проблема, засегнали производството през първото тримесечие, включително прекъсвания в доставките през Червено море и предполагаем палеж на електропроводи близо до германския ѝ завод.

“Смятаме, че второто тримесечие ще бъде много по-добро“, каза Мъск по време на разговора с анализатори по отчета за първото тримесечие на Tesla.

Държави като Германия и Швеция спират или намаляват субсидиите за електрически автомобили през последните месеци, което се отразява негативно на ръста на продажбите. В същото време производители, включително Volkswagen и Mercedes-Benz Group, преосмислят производствените си планове. VW се готви да произвежда повече плъгин хибриди, а Mercedes ще продължи с автомобилите си с двигатели с вътрешно горене и след 2030 г.

Макар че повечето марки се затрудняват заради оттеглянето на стимулите в Германия – най-големия автопазар в Европа, Tesla се представя по-слабо от конкурентите си миналия месец. Общите регистрации на електрически превозни средства като цяло са останали без промяна, а продажбите на Tesla са се сринали с 32%.

Във Великобритания регистрациите на Tesla са се свили с 25% през април и с 14% през първите четири месеца на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 месец
Едни и същи модели-реално само два модел 3 и модел Y, sкучен и остаряващ дизайн, отвратителен интериор.Учудвам се, че са продали дори и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още