IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ: BMW е внесъл 8000 коли с части на блокиран китайски доставчик

Компонентите са произведени от Sichuan Jingweida Technology Group, която ги доставя на базираната в Калифорния Bourns

15:26 | 21.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител BMW е внесъл в САЩ най-малко 8000 автомобила Mini Cooper, оборудвани с електронни компоненти от забранен китайски доставчик, съобщава Ройтерс, цитирайки доклад на американския Сенат.

В документа се посочва, че BMW е внесла на американския пазар превозни средства с части на китайска компания, чийто достъп до САЩ е забранен съгласно закон от 2021 г. и че германската група е продължила да внася такива коли поне до април.

BMW Group заяви в имейл, че е "предприела мерки за спиране на вноса на засегнатите продукти".

Компанията ще проведе сервизна акция за подмяна на специфичните части, като добавя, че "има строги стандарти и политики по отношение на трудовите практики, човешките права и условията на труд, които всички наши преки доставчици трябва да следват".

През 2021 г. Конгресът на САЩ прие Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (UFLPA), за да блокира вноса на стоки от китайския регион Синдзян, за които се смята, че там се произвеждат стоки с принудителен труд от членове на уйгурската малцинствена група в Китай. Пекин отрича обвиненията.

„Самоконтролът на производителите на автомобили очевидно не върши работата“, казва Рон Уайдън, председател на финансовата комисия към Сената, призовавайки Агенцията за митническа и гранична защита да „предприеме редица конкретни мерки, за да засили правоприлагането и да спре компаниите, които подхранват срамното използване на принудителен труд в Китай“.

Докладът установява, че Bourns Inc, базиран в Калифорния автомобилен доставчик, е получил компоненти от Sichuan Jingweida Technology Group (JWD). Тази китайска компания беше добавена към списъка към UFLPA през декември, което означава, че нейните продукти се предполага, че са произведени с принудителен труд.

Bourns предоставя части от JWD на Lear Corp., директен доставчик на BMW и Jaguar Land Rover. Bourns е уведомила Lear през януари, че електронните компоненти, известни като LAN трансформатори, са произведени от JWD и са забранени за внасяне в САЩ.

На 11 януари Lear е изпратила писма до BMW, Jaguar Land Rover, Volvo и Volkswagen AG, информирайки ги за забранените компоненти, се посочва в доклада. Lear потвърди, че незабавно е уведомила клиентите "за продукти, съдържащи тези компоненти, и е работила с нашия доставчик, за да прехвърли експедитивно производството на тези компоненти на друг поддоставчик".

В доклада се казва още, че Jaguar Land Rover е внесъл резервни части с JWD компоненти след декември, добавяйки, че автомобилният производител е поставил под карантина целия съществуващ инвентар, съдържащ JWD компоненти, за унищожаване. Jaguar Land Rover заяви, че веднага след като е научила за проблема, "незабавно е спряла всички доставки на двете засегнати части за следпродажбено обслужване".

Компанията добавя, че „приема сериозно въпросите с правата на човека и принудителния труд и има активна текуща програма за защита на правата на човека и мерки срещу робството“.

В доклада се казва още, че BMW "изглежда е спряло (вноса) едва след като комисията многократно е задала подробни въпроси на Lear и клиентите на Lear, включително BMW, относно връзката им с JWD".

Lear посочва, че приема повдигнатите проблеми сериозно и споделя „желанието на комисията да се бори с принудителния труд“, и отбелязва, че няма пряка връзка с JWD.

През февруари Volkswagen потвърди, че няколко хиляди автомобила Porsche, Bentley и Audi са задържани в пристанищата на САЩ, защото интегриран в тях китайски подкомпонент е нарушил законите срещу принудителния труд.

В доклада на Сената се казва, че автомобилите на Volkswagen съдържат електронни части на JWD и че автомобилният производител доброволно е разкрил проблема на митническата и граничната служба.

Германската група заяви в понеделник, че оттогава е заменила частите във всички превозни средства, задържани в пристанищата на САЩ, и „приема твърденията за нарушения на човешките права много сериозно, като се ангажира да предотврати използването на принудителен труд в нашата верига на доставки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 месец
До: zelka007 оп зелкич, последно разделя ли се или не се раделя. Всеки път разнопосочни послания даваш. Помним, как предните политкомисари разправяха, че сме на правилната страна на барикадата, но накрая лагера фалира. Сега ми изглежда същото. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 месец
До: 0pk копират ви, да не изостанат... вие как си самоограничихте износа за газ към Европа :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 месец
Да живее бюрокрацията! Имаш китайсно винче , значи самолета ти е незаконен! Такива разпоредби изкривяват пазара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
0pk
преди 1 месец
Налагането на самоограничения от страна на САШ е най-добрия път към прогрес! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още