IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шанхай облекчава ограниченията за износ на данни в полза на Tesla и други компании

Властите в Шанхай са събрали първа партида от „обикновени данни“ в три сектора – интелигентни и свързани превозни средства, взаимни фондове и биомедицина

17:17 | 17.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шанхай състави списък с данни, които могат да бъдат прехвърлени в чужбина без оценки на сигурността, става ясно от правителствен документ, цитиран от Ройтерс. Това е очакван ход, тъй като Китай се опитва да привлече чуждестранни инвестиции, за да стимулира ускорения растеж на своята икономика.

Чуждестранни фирми, включително финансови компании и автомобилни производители като Tesla Inc., лобираха пред китайските власти да позволят трансграничното споделяне на информация, след като Пекин затегна контрола върху данните, генерирани в страната в кампания за защита на националната сигурност.

Правилата от 2022 г. изискват всички „важни“ отвъдгранични трансфери на данни, свързани с операции в страната, да отговарят на оценките за сигурността от Администрацията на киберпространството на Китай. Това предизвика неопределени забавяния в трансфера на данни, объркване и загриженост сред чуждестранните фирми.

Властите в Шанхай, бизнес столицата на Китай, са събрали първа партида от „обикновени данни“ в три сектора – интелигентни и свързани превозни средства, взаимни фондове и биомедицина. Те изискват най-малко регулиране за трансфер на данни, се посочва още в документа.

Съгласно едногодишен пилотен проект компании, регистрирани в градската зона на Шанхай за свободна търговия Линган, където се намира фабриката на Tesla, могат да прехвърлят данни от списъка в чужбина, без да се нуждаят от допълнителни оценки на сигурността.

Документът подробно описва по-широки планове, които предвиждат Линган да се превърне в център за трансгранични данни, както и конкретни сценарии за всеки от трите сектора, които ще бъдат класифицирани като „обикновени данни“.

Подробностите бяха потвърдени от властите на Линган, които публикуваха схемата на уебсайта си късно следобед в петък.

Според информацията новообявените правила за трансфер на данни влизат в сила незабавно.

За автомобилния сектор данните включват информация за производство, като доставки и запаси, научноизследователска и развойна дейност, включително дизайн и тестове на автомобили, следпродажбено обслужване и продажби на употребявани автомобили.

Това ще засегне компании като Tesla и BMW, споделя източник, запознат с въпроса.

Повече яснота

Пилотният проект на Шанхай следва исканията на Tesla за повече яснота около трансграничния трансфер на данни. Разрешението за пренос на данни беше централна тема по време на визитата на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск в Китай миналия месец, който разговаря с висши китайски правителствени служители.

По-рано в петък Ройтерс съобщи, че Tesla напредва с плановете за стимулиране на глобалното развитие на своята система за подпомагане на водача чрез данни, събрани от нейните превозни средства в Китай. В тази връзка Tesla разработва планове за обособяване на център за данни в Китай, който да обучава алгоритъма, необходим за подобрени автономни превозни средства.

Ръководителят на китайския бизнес на Volkswagen Ралф Брандщетер заяви пред премиера на Китай Ли Цян миналата година, че има нужда от повече яснота относно трансграничния трансфер на данни, като посочи, че трансформацията на автомобилния сектор зависи от международния обмен на данни, персонал и знания.

Списъкът на властите в Шанхай с „обикновени данни“ ще бъде разширен с времето, се посочва още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още