IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е получила зелена светлина за разширяването на завода си в Германия

Обектът, в който работят около 12 хил. души, е разположен на площ от 400 хектара, а разширението трябваше да обхване 170 хектара

08:24 | 17.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Протест пред завода на Tesla в Германия. Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Протест пред завода на Tesla в Германия. Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Американският производител на електрически автомобили Tesla съобщи, че неговият проект за разширяване на завода близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата на жителите и природозащитниците, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Компанията заяви, че е "изключително доволна" от решението на община Грюнхайде, на около 30 км югоизточно от германската столица, да даде зелена светлина на проекта.

Tesla откри официално завода (единствения в Европа) през 2022 г., след като в течение на две години се бори с различни спънки да получи всички необходими разрешителни.

През 2023 г. компанията обяви, че възнамерява да удвои производствения си капацитет до един милион автомобила годишно. Заводът, в който работят около 12 хил. души, е разположен на площ от 400 хектара, а разширението трябваше да обхване 170 хектара.

Поради протести, особено на природозащитници, които искаха да се запази местна гора, мащабът на разширяването беше намален. През март Tesla дори беше принудена временно да спре производството си заради пожар в електрическа инсталация, за който отговорност пое крайнолява организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още