IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски щат премахва всички бариери, за да привлече Tesla и Мъск

Тамил Наду вече е известен като автомобилната столица на Индия, осигурявайки си производствени обекти на компании като Nissan, Renault, Hyundai и BMW

12:21 | 12.04.24 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Южният индийски щат Тамил Наду агресивно преследва целта да се превърне в производствена площадка за Tesla Inc., докато се увеличават спекулациите относно планираните инвестиции на американската компания преди посещението на главния ѝ изпълнителен директор Илон Мъск, съобщава Bloomberg.

„Тамил Наду ще се бори за всички възможности за производство на електрически превозни средства от всички глобални производители на автомобили“, изтъква Таликотай Раджаа, министър на индустрията на щата, след като беше попитан дали Tesla попада в неговия радар.

Той добави, че провинцията, често наричана индийският Детройт заради автомобилната си индустрия, има „най-добрите политики и екосистема за електрически превозни средства в страната“.

Мъск ще посети Индия и ще се срещне с министър-председателя Нарендра Моди, който се бори за трети мандат на изборите, започващи по-късно този месец. Привличането на инвестиции от американската компания ще укрепи авторитета на Моди — както и на държавата, в която може да бъдат създадени нови монтажни заводи — като благоприятен за бизнеса и в полза на създаването на работни места.

Ченай, столицата на Тамил Наду, ухажва Tesla, като се има предвид, че там вече се произвеждат автомобили на Nissan Motor Co., Renault SA, Hyundai Motor Co. и BMW AG и има изградена местна верига на доставки на авточасти. Но щатът ще се сблъска със сериозна конкуренция в лицето на други индийски щати, които се опитват да привлекат компанията на Мъск.

Tesla обмисля създаването на завод за електромобили в Индия, но не е поела твърд ангажимент по въпроса. Третият по големина източник на парникови газове в света се стреми да декарбонизира икономиката си и да постигне въглеродна неутралност до 2070 г. Индия, която е и най-многолюдната страна в света, се разглежда като потенциален нов двигател на растежа на Tesla, тъй като ръстът на продажбите на електрически автомобили в Китай и САЩ се забавя.

Търсенето на електромобили в Индия междувременно нараства. Индия намали митата върху вноса на електромобили миналия месец и каза, че за да получат данъчни облекчения, чуждестранните компании ще трябва да инвестират най-малко 41,5 млрд. рупии (500 млн. долара) и да започнат да произвеждат електромобили на местно ниво в рамките на три години.

Тамил Наду „вече е автомобилната столица на страната“, изтъква Раджаа. Сега „ще се стремим да превърнем държавата също такава столица“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още