IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският внос смъква цените на употребяваните електромобили във Великобритания

Toyota Yaris беше най-популярният електромобил/хибрид втора употреба в страната през първото тримесечие, следван от Prius на същия производител

13:30 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стойността на електрическите автомобили втора употреба се срина от началото на годината, тъй като китайските производители наводниха Великобритания с евтини нови модели, съобщава Telegraph.

Средната цена на 20-те най-популярни употребявани електрически и хибридни превозни средства на британския пазар е паднала с 12 процента през трите месеца до края на март в сравнение със същия период преди година.

Предлагането на нови електромобили започна да надвишава търсенето, тъй като интересът към по-екологичните автомобили намалява на фона на засилените опасения относно дългото време за зареждане и ограничения пробег.

Въпреки че цените на електромобилите остават много по-високи от техните бензинови и дизелови аналози, Китай се опитва да открадне пазарен дял в Европа, като пуска по-евтини алтернативи.

Моделите на BYD и MG се продават за около 25 хил. паунда в Обединеното кралство, докато нов Model 3 на Tesla струва 39 хил. паунда.

Европейският съюз (ЕС) наскоро започна разследване относно влиянието на държавните китайски субсидии върху пазарното преимущество на базираните в азиатската страна автомобилни концерни, което може да доведе до налагането на наказателни мита.

Продажбите на употребявани електрически автомобили са допълнително задушени от несигурността около продължителността на живота на батериите, която проучванията определят като най-голямото безпокойство за потенциалните купувачи.

Цените на най-популярните употребявани модели с двигатели с вътрешно горене също паднаха с 9% на годишна база през първото тримесечие, тъй като облекчаването на недостига на чипове увеличи наличността.

Стойност на внесените от Китай автомобили. Графика: Telegraph Стойност на внесените от Китай автомобили. Графика: Telegraph

Производителите на автомобили доскоро трябваше да се борят да отговорят на търсенето на нови превозни средства, след като пандемията от Covid прекъсна веригите на доставки и забави разпространението на полупроводници от производители, базирани в Източна Азия.

Въпреки това, с увеличаването на обема на чиповете, закупуването на употребяван модел с малък пробег вече не е толкова привлекателна опция, колкото преди година. Това доведе до ръст на продажбите на нови автомобили с 26 процента през февруари, изтъква Обществото на производителите и търговците на автомобили.

Президентът на Британската автомобилна асоциация Едмънд Кинг изтъква, че в момента има по-голям баланс между търсенето и предлагането, което води до спад в цените.

„Това не е така навсякъде и обезценяването е по-бавно сред превозните средства, които се радват на най-голямо търсене, например Audi“, посочва Кинг.

Данните на асоциацията показват, че Nissan Qashqai , произведен в Съндърланд, е най-популярната покупка сред употребяваните автомобили във Великобритания през периода, измествайки от първото място Ford Fiesta.

Цените на водещите 20 модела също се понижиха спрямо последното тримесечие на 2023 г., като само четири модела отбелязаха повишение.

Toyota Yaris беше най-популярният електромобил/хибрид втора употреба през първото тримесечие, следван от Prius на същия производител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още