IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Toyota губят инерция през януари заради скандалите в групата

Въпреки ръста на продажбите на марките Toyota и Lexus спадът при Daihatsu се оказва прекалено голям, за да бъде компенсиран

09:54 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общите продажби на японската автомобилна група Toyota Motor Corp. загубиха инерция през януари, след като правителствени разследвания в Япония разкриха мащабни и продължили десетилетия неправомерни дейности в две от нейните звена, съобщава Bloomberg.

Продажбите на концерна в световен мащаб, включително тези на дъщерните дружества Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd., са нараснали с 4,4% до 831 161 броя миналия месец в сравнение с януари 2023 г., изтъква Toyota. Производството междувременно спада с 3,8% до 788 670 превозни средства - първият глобален спад за компанията от 13 месеца.

Toyota и нейната луксозна марка Lexus отчетоха ръст на продажбите и производството през януари, докато дъщерното дружество за производство на камиони, Daihatsu - все още възстановяващо се от скандала със сертификатите за безопасност, избухнал през декември - отбеляза глобален спад на продажбите и производството съответно с 51% и 68%.

Японската група продаде рекордни обеми леки коли през миналата година, след като търсенето на хибриди и възстановяването на веригите на доставки ѝ помогнаха да запази преднината си пред Volkswagen AG като най-големия производител на автомобили в света за четвърта поредна година.

В края на декември вътрешно разследване разкри, че Daihatsu, която продава и доставя малки автомобили, известни в Япония като kei, е манипулирала резултатите от тестовете за безопасност при катастрофи, датиращи от далечната 1989 г. Daihatsu е изцяло притежавана от Toyota от 2016 г. насам.

През януари беше установено, че Toyota Industries Ltd., друго звено на групата, е манипулирала данните за изходната мощност за няколко двигателя, които доставя на японски производители на автомобили.

Японското министерство на транспорта отмени сертифицирането на звеното и спря вътрешното производство на редица модели и двигатели, въпреки че повечето фабрики отново работят или са обявили дата за рестартиране.

В сряда Toyota заяви, че ще възобнови производството на 4 март в заводите в префектурите Мие и Гифу, след като транспортното министерство отмени забраните за изграждането на три вида двигатели, произведени от Toyota Industries. Daihatsu обяви същия ден, че ще възобнови производството на 18 март на три автомобила, включително Rocky, Toyota Raize и Subaru Rex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още