IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови екологични автомобили в Китай се свиват с близо 40% през януари

Автомобилните концерни в страната успяват да изнесат общо 443 хил. превозни средства през месеца

18:30 | 07.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на екологични превозни средства в Китай спадат с 38,8% през януари спрямо декември, тъй като търсенето на най-големия автомобилен пазар в света се забавя, съобщава Ройтерс.

Общите продажби на превозни средства, включително тези за износ, достигат 2,44 млн. броя, което е ръст от 47,9% спрямо същия месец година по-рано, но представлява спад от 22,7% спрямо предходния месец.

Това е първият подобен спад от ноември, става ясно от данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили (CAAM).

Продажбите на автомобили, задвижвани от нов вид енергия (NEV) – където влизат плъгин хибриди и изцяло електрически модели – представляват 29,9% от общия пазар. Те нарастват със 78,8% през януари спрямо същия месец на 2023 г.

Данните на CAAM проследяват продажбите на производителите на автомобили към дилърите.

През миналия януари продажбите на леки коли в Китай се сринаха с 37,9% на годишна база и с 40,4% на месечна база, което е най-лошото представяне на пазара за януари от 2000 г. насам, изтъква Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Тогава продажбите също бяха засегнати от по-малкото работни дни на фона на честванията на китайската Нова година.

Китай е изнесъл 443 хил. превозни средства през януари 2024 г., което представлява 18,2% от общите продажби, докато почти един на седем екологични модела, продадени през месеца, е бил насочен към външен пазар, изчислява CAAM.

Топ 10 на компаниите в Китай, които са изнесли най-много нови коли през януари. Графика: Ройтерс Топ 10 на компаниите в Китай, които са изнесли най-много нови коли през януари. Графика: Ройтерс

Износът е движеща сила за растеж на автомобилните производители в Китай, тъй като търсенето на местния пазар отслабва. Но нарастващото влияние на страната като износител на превозни средства предизвиква тревога в други страни.

Министерството на търговията на Китай обяви, че ще насърчи продажбите на електромобили да реагира "активно" на ограниченията на външната търговия и да си сътрудничи с чуждестранни фирми на фона на стартираното от Европейската комисия (ЕК) разследване на китайските субсидии за сектора.

Хладкото начало на 2024 г. за китайския автомобилен пазар подчертава слабото потребителско търсене във втората по големина икономика в света на фона на продължителен спад на жилищния сектор и борсовите колебания.

Продажбите на BYD достигат 201 493 превозни средства през януари, най-ниското ниво за компанията от март 2023 г. Продажбите на BYD се повишиха с 33,14% спрямо предходната година, но намаляха с 40,92% спрямо декември.

Geely, който контролира редица марки като Zeekr, Geely и Lynk & Co, продаде общо 213 487 автомобила през първия месец на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 5 месеца
"екологични автомобили" Най-новите би-Сери на Инвесторджоук.бг! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още