IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и Tesla се приближават до споразумение за отпадане на митата върху вноса

Американската компания от своя страна ще се ангажира да създаде местна фабрика с първоначална минимална инвестиция от около 2 млрд. долара

11:26 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия се приближава към споразумение с Tesla Inc., което ще позволи на американския автомобилен производител да доставя своите електрически автомобили в страната от следващата година и да създаде местна фабрика в рамките на две години, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати плановете на индийското правителство.

Това ще бъде обявено официално на събитието Vibrant Gujarat Global Summit през януари, добавят източниците. Щатите Гуджарат, където е домът на премиера Нарендра Моди, Махаращра и Тамил Наду са в процес на оценка на проекта, защото вече имат добре установени екосистеми за електрически превозни средства и износ.

Tesla ще направи първоначална минимална инвестиция за установяване на местно производство от около 2 млрд. долара и ще се стреми да увеличи покупките на авточасти от страната до 15 млрд. долара. Американският автомобилен производител също може да произвежда част от необходимите батерии в Индия, за да намали разходите, изтъква един от източниците.

Все още не е взето окончателно решение и плановете може да се променят. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви през юни, че компанията планира да направи „значителна инвестиция“ в Индия и той възнамерява да я посети през 2024 г.

Пробивът в най-многолюдната страна в света, където търсенето на електрически превозни средства нараства сред потребителите от средната класа, би осигурил поле за значително разширяване за Tesla, която в момента управлява заводи в САЩ, Китай и Германия. Правителството на Моди иска да увеличи местното производство на електромобили и да насърчи по-бързото приемане на по-чист транспорт.

Въпреки тези усилия индийският пазар на електромобили остава малък, като автомобилите, захранвани с батерии, представляват едва 1,3% от общия брой продадени леки коли за миналата година, изчислява BloombergNEF. Купувачите се колебаят да направят смяната поради високата първоначална цена на електрическите автомобили и недостига на станции за зареждане.

Tesla не внася автомобили директно в Индия поради високите мита, с които Ню Делхи натоварва импорта. Някои източници споделят, че когато първите местно произведени автомобили на Tesla бъдат пуснати в продажба, те биха могли да се продават на дребно само за 20 000 долара.

Министърът на търговията Пиюш Гоял, който посети завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, по-рано този месец, заяви през септември, че Tesla планира почти да удвои покупките на авточасти от Индия до 1,9 млрд. долара тази година. Производителят е набавил компоненти на стойност 1 млрд. долара от страната през 2022 г.

Tesla и Индия, която е третият по големина автомобилен пазар в света по обем на продажби, подновиха диалога през май след едногодишна липса на напредък. Мъск разкритикува високите данъци върху вноса в Индия и нейните политики за електромобилите, а страната от своя страна посъветва Tesla да не продава автомобили на местния пазар, които са произведени в Китай, нейния политически съперник.

Индия сега обмисля намаляване на данъците върху вноса за международни производители на електромобили за период от пет години, ако тези фирми в крайна сметка се ангажират да създадат местни фабрики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още