IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic сви прогнозата за печалбата на звеното си за батерии за електромобили

Компанията изтъква като причина забавянето на продажбите на електрически автомобили по света

13:06 | 30.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Panasonic Holdings, която е сред доставчиците на Tesla, заяви, че е свила производството на автомобилни батерии в Япония през последното тримесечие. Освен това намали прогнозата за годишната печалба на подразделението с 15 на сто, което подчертава забавянето на продажбите на електромобили по света, предава Ройтерс.

По-слабата прогноза на компанията за сегмента с батерии следва подобни предупреждения от няколко автомобилни производители и доставчици, докато големите икономики, включително Китай и Европа, се насочват към по-слаб растеж.

Panasonic понижи прогнозата за годишната печалба на енергийното си звено, което произвежда батерии за Tesla и други автомобилни компании до 115 млрд. йени (769 млн. долара), докато по-рано очакваше сумата да достигне 135 млрд. йени.

Компанията коригира производството на автомобилните си батерии в Япония през трите месеца до края на септември, за да отговори на „подходящото ниво на запасите, в отговор на бързо намаленото търсене“, се казва в презентационните материали, публикувани на сайта ѝ.

Звеното за производство на батерии в Япония страда от забавянето на навлизането на електромобили от висок клас в Северна Америка, обяви Panasonic. Причината е, че Законът за забавяне на инфлацията доведе до промени в търсенето от страна на потребителите.

Panasonic допълва, че производството в заводите ѝ в Северна Америка е останало стабилно и записва стабилни продажби на превозни средства, отговарящи на условията за данъчни кредити.

Южнокорейският гигант в производството на батерии LG Energy Solution миналата седмица предупреди за забавяне растежа на приходите през 2024 г. заради глобалните икономически несигурности, които засягат перспективите пред продажбите на електромобили.

Този месец Tesla също зае предпазлива позиция относно разширяването на капацитета за производство на електромобили. Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че е притеснен, че по-високите разходи по заемите ще попречат на потенциалните клиенти да си позволят превозните средства въпреки намаленията на цените.

General Motors също забавя пускането на няколко модела електромобили на пазара, за да намали разходите за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още