IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Gotion ще строи завод за електромобилни батерии в САЩ за 2 млрд. долара

Ролята на Volkswagen като основен акционер в компанията ѝ осигурява успешен старт в иначе враждебната към Китай американска индустрия

10:05 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската технологична компания Gotion High-tech Co Ltd. ще построи завод за производство на литиево-йонни батерии за електромобили в Мантено, Илинойс, който ще създаде около 2600 нови работни места, съобщава Ройтерс, цитирайки кабинетът на губернатора на американския щат.

Международните производители на електромобилни батерии се насочват към Северна Америка като част от стремежите си за допълнително разширяване, привлечени от щедрите стимули, заложени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), който беше подписан от президента Джо Байдън миналия август.

„Технологията за батерии на Gotion ще помогне за стимулиране на електрическата мобилност в Северна Америка и икономическия и търговски обмен между Китай и Съединените щати“, изтъква председателят на Gotion Ли Джън.

Компанията ще успее да се класира за данъчни облекчения на обща стойност от 213 млн. долара за 30 години и ще получи 125 млн. долара финансиране чрез насърчителния пакет Reimagining Energy and Vehicles на Илинойс.

След като бъде завършено, съоръжението в Мантено се очаква да произвежда 10 гигаватчаса (ГВтч) литиево-йонни батерийни пакети и 40 ГВтч литиево-йонни батерийни клетки, става ясно още от изявлението на щатските власти.

Очаква се заводът да започне производство през 2024 г.

Според отделна публикация на Asia Financial съоръжението на Gotion ще струва около 2 млрд. долара.

Някой анализатори обаче изразяват загриженост за затягащия се контрол в САЩ относно китайските фирми и недостатъчно добре развитата местна верига на доставки за батерии, което може да повлияе върху работата на Gotion.

„Когато пристигнем в Илинойс, няма да изграждаме нова фабрика, а планираме да използваме повторно съществуваща и да я върнем към живот“, изтъква още Джън.

Успешното навлизане на Gotion в САЩ е свързано с връзките на компанията с германската автомобилна група Volkswagen AG, която е неин акционер, смятат анализатори.

През декември 2021 г. Volkswagen China увеличи дела си в Gotion до 26,47 процента, което превърна германците в най-големия акционер в концерна.

„Мисля, че това значително отличава Gotion от другите китайски производители на батерии, които е малко вероятно да предприемат такъв ход в САЩ, тъй като рисковете са много високи“, коментира Ю Киндзао, генерален секретар на Алианса за иновации в сферата на батериите пред Global Times.

Това не е първият опит на Gotion да навлезе на американския пазар. В миналото компанията обяви проект на стойност 2,4 млрд. долара за производство на материали за батерии в Мичиган, който трябва да бъде въведен в експлоатация през 2025 г.

„Производството на батерии е още един пример, който доказва, че САЩ не могат да се отделят от Китай, както някои американски политици предполагат. Страната се нуждае от ноу-хау-то на китайските фирми в това отношение“, подчертава Ю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още