IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola ще съкрати 270 служители в опит да свие разходите

Компанията допълнително ще се фокусира върху основния си пазар в Северна Америка

22:18 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически тежкотоварни превозни средства Nikola Corp. ще освободи общо 270 служители, стремейки се да намали разходите и да изостри фокуса си върху пазара в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

Няколко фирми в тази индустрия се съсредоточиха върху основните си пазари, след като затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ оскъпи кредитите и усложни икономическите условия. Това доведе до преосмисляне на приоритетите от страна на бизнеса.

Nikola е въвлечена и в спор със своя основател и главен акционер Тревър Милтън, който призова за смяна на ръководството, обръщайки се към инвеститорите с призива да гласуват против предложението на компанията да увеличи броя на акциите, които има право да издава.

От засегнатите 270 служители 150 поддържат европейските операции на Nikola, а 120 са базирани в обектите ѝ във Финикс и Кулидж.

Решението за съкращенията ще помогне на Nikola да намали разходите, свързани с персонала, с 50 млн. долара годишно.

От компанията добавят, че се очаква годишното използване на парични средства да намалее до под 400 млн. долара до 2024 г.

Инвеститорите внимателно проучват паричните резерви на Nikola и на други производители на електрически превозни средства на фона на опасенията, че забавянето на продажбите може да накара компаниите да продадат повече акции, за да наберат средства.

Междувременно Nikola е заплашена да бъде извадена от Nasdaq, след като в края на май получи известие за изваждане от борсата, тъй като цената на акциите ѝ е била под 1 долара за брой през последните 30 дни. Дружеството има срок до 20 ноември, за да се съобрази с правилото за минимална цена на Nasdaq, което изисква цената на акциите да бъде над 1 долар в продължение на 10 последователни работни дни.

Анализаторът на JPMorgan Бил Питърсън написа миналия месец, че макар стратегията и новият фокус на Nikola да имат смисъл, той е скептичен по отношение на разрастването на бизнеса и профила на рентабилност в сравнение с целите на компанията.

„В условията на предизвикателна пазарна среда според нас компанията няма големи възможности за набиране на капитал на този етап", пише Питърсън в бележка от 9 май, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още