IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JLR ще разчита на изкуствен интелект, за да избягва бъдещи прекъсвания на доставките

Британската компания ще използва услугите на стартъпа Everstream Analytics за анализ на веригата на доставки чрез ИИ, машинно обучение и човешка интуиция

12:18 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Jaguar Land Rover (JLR) ще си партнира с фирмата за анализ на риска при веригата на доставки Everstream Analytics, която ще вгради изкуствен интелект (ИИ) в системата на британския производител на луксозни автомобили, за да ѝ помогне да предотврати бъдещи проблеми с глобалните доставки, съобщава Ройтерс.

Новата технология ще позволи на JLR да наблюдава своята верига на доставки в реално време и да защити производството на настоящите си модели и следващото поколение електрически превозни средства от сътресения.

JLR, подразделение на индийската Tata Motors, сподели, че технологията на Everstream вече ѝ е позволила да избегне смущения относно ситуацията при глобалните товарни пристанища, за да достави вече поръчаните превозни средства на своите клиенти.

„Чрез нашето сътрудничество с Everstream Analytics ние използваме силата на ИИ за проактивно управление на рисковете, преди те да причинят прекъсване на производството“, изтъква ръководителят на индустриалните операции в JLR Барбара Бергмайър.

Според концерна технологията използва комбинация от ИИ, предсказуеми анализи, машинно обучение и човешка интуиция, за да открие възникващи инциденти като природни бедствия, стачки, пробиви на данни и проблеми с износа на глобалната карта.

В сегашния постпандемичен свят, разтърсван от нарушения във веригите на доставка, все по-голяма група от стартъпи и утвърдени логистични фирми създадоха индустрия за милиарди долари, прилагайки ИИ и машинно обучение, за да помогнат на бизнеса да сведе до минимум прекъсванията.

JLR беше особено силно засегнат от глобалния недостиг на полупроводници, който принуди големите автоконцерни да намалят производството на определени модели.

Британската компания се върна към рентабилност през последните две тримесечия, като през последния отчетен период формираше две трети от общите приходи на Tata.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още