IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla понижи цените за моделите си в САЩ за пореден път

Инвеститорите ще наблюдават внимателно влиянието на ценовите намаления върху маржа, когато компанията представи своя тримесечен отчет

11:11 | 19.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. отново намали цените на някои свои модели в САЩ, подчертавайки готовността на главния изпълнителен директор Илон Мъск да пожертва рентабилността на производителя, за да стимулира търсенето, съобщава Bloomberg.

Базираният в Остин, щата Тексас, концерн намали цената на версията Long Range на електрическия SUV Model Y с 5,6% до 49 990 долара, докато цената на версията Performance е понижена с 5,2% до 53 990 долара, става ясно от данни на сайта на Tesla.

Цената на базовата версия на Model 3 е намалена с 4,7 на сто до 39 990 долара.

Това е второто намаление на цената на Tesla в САЩ този месец след няколко тримесечия на разочароващи доставки, които не отговарят на очакванията на някои анализатори. Компанията все пак продължава да се радва на големи маржове на печалбата, които ѝ позволяват да предприеме подобни ценови понижения.

След първото намаление на цените на Tesla за цялата гама в началото на тази година, Мъск обяви на 25 януари, че поръчките се изпълняват почти два пъти по-бързо от производството. Но компанията не успява да поддържа тази динамика – доставките нараснаха с около 4% спрямо четвъртото тримесечие, като Tesla произведе почти 18 000 автомобила повече спрямо доставките през същия период.

Понижение на цените на моделите на Tesla в САЩ. Източник: Bloomberg Понижение на цените на моделите на Tesla в САЩ. Източник: Bloomberg

Въпреки понижението на цените при Model S и X в началото на март Tesla успя да достави само 10 695 броя от тези превозни средства през тримесечието, записвайки най-ниското ниво на доставки от третото тримесечие на 2021 г .

Tesla ще отчете финансовите си резултати за първото тримесечие в сряда (19 април), като инвеститорите ще наблюдават внимателно влиянието на ценовите намаления върху маржа. Според анализатори от Bloomberg Intelligence понижението на цените ще окаже свиващ ефект върху брутната печалба на компанията за 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Днес ще публикуват отчета за първото тримесечие на 2023.Интересно ще е да се види какво е отражението на досегашните намаления на цените върху рентабилността на Тесла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още