IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще позволи достъп на електромобили от други марки до някои супербързи станции

Решението ще позволи на компанията да си осигури дял от федералните стимули за изграждане на национална мрежа от зарядни станции по обществените пътища

23:27 | 15.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. ще осигури достъп на електромобили от други марки до някои от своите супербързи зарядни станции в САЩ, известни като Supercharger, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки Белия дом.

Ходът ще помогне на ръководената от Илон Мъск компания да получи достъп до федералната програма в размер на милиарди долари за стимулиране на разширяването на националната зарядна инфраструктура.

Tesla планира да предостави най-малко 3500 нови и съществуващи 250-киловатови зарядни устройства за водачи на всички видове електромобили в САЩ до края на следващата година, посочва Белият дом.

Супербързите зарядни станции могат да заредят един електромобил за около 30 минути, разширявайки достъпа на водачите на електрически коли до зарядни услуги по американските пътища.

Мрежата на Tesla в САЩ включва над 17 700 бързи зарядни устройства, инсталирани на повече от 1650 локации, които за момента обаче остават достъпни за електромобилите на компанията. Мрежата е популярна сред водачите на електромобили като Model S, Y, X и 3 и приемана като най-надеждната в сектора, където намирането на станция може да се окаже предизвикателство предвид липсата на достатъчно голям мащаб на инсталациите от други компании.

От Белия дом посочват, че компанията ще утрои броя на супербързите станции в САЩ.

Координаторът на инфраструктурата на Белия дом Мич Ландрийо каза, че изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е участвал в разговор миналата година с други ръководители и служители на администрацията, част от поредица от дискусии за това как да се подобри зареждането по основните пътни артерии. „Той беше силно отворен (към идеята). Беше много градивен. И по това време той каза, че намерението му е да работи с нас, за да направи мрежата си оперативно съвместима“, изтъква Ландрийо.

През 2021 г. Мъск заяви, че Tesla ще осигури достъп до зарядната си мрежа за чужди електромобили макар да не предостави подробности по темата.

Регулаторни документи от миналата година показват, че Tesla е кандидатствала за публично финансиране в Калифорния и Тексас, което, ако бъде одобрено, ще позволи достъп до зарядната мрежа на компанията за електромобили на други марки.

Tesla стартира пилотна програма, която позволява на шофьори в някои части от Европа, които не карат електромобили Tesla, да използват нейната зарядна мрежа.

В своето последно изявление администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предостави подробности относно постепенното въвеждане на изискване за местно производство на зарядни устройства на фона на по-големия натиск от страна на Вашингтон за насърчаване на производството на чиста енергия. За да отговарят на условията за правителствено финансиране, компаниите, които сглобяват зарядните устройства и тези, които произвеждат компонентите, трябва да локализират своите производствени центрове в САЩ.

Федералното финансиране на индустрията за зарядни устройства, включено в Закона за инфраструктурата от 2021 г. и данъчните кредити, одобрени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) от миналата година, стимулираха вълна от частни инвестиции в индустрията.

Мъск разкритикува новия закон и каза, че федералното финансиране за зареждане на електрически превозни средства е ненужно. Tesla не беше сред поканените автомобилни концерни на среща в Белия дом през 2021 г., написа по това време в Twitter Мъск.

Американските власти вече започнаха да отпускат средства за финансиране на инсталирането на зарядни устройства по пътищата, като предоставих около 5 млрд. долара общо на отделните щати. Скоро ще започне да освобождава първите 700 млн. долара от 2,5-те милиарда долара, планирани като безвъзмездни средства, които целят да подкрепят инсталирането на зарядни устройства на места като училища, магазини и жилищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още