IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla увеличи цените на някои версии на Model Y за Китай

Повишението отразява нарастващото търсене на електромобилите на американската компания на най-големия автомобилен пазар в света през последния месец

14:00 | 10.02.23 г.
Електрическият Model Y на Tesla пред китайски шоурум. Снимка: Bloomberg L.P.
Електрическият Model Y на Tesla пред китайски шоурум. Снимка: Bloomberg L.P.

След като предприе серия от ценови намаления през последните няколко месеца на своите водещи модели на основните си пазари, Tesla Inc. смени посоката и се насочи към повишения, отчитайки възстановяване на търсенето през януари. Американският концерн увеличи стартовата цена на Model Y в Китай с 0,8% до 261 900 юана (38 577,11 долара), съобщава Ройтерс.

Версията на Model Y със задно задвижване вече се предлага при цена от 259 900 паунда, което представлява увеличение от 2000 юана, става ясно от китайския сайт на компанията.

В началото на седмицата Tesla увеличи цената на предлагания в САЩ Model Y Long Range с 1500 долара до 54 990 долара, както и тази на Model Y Performance с 1000 долара до 57 990 долара, след като няколко дни по-рано Министерството на финансите разшири обхвата на федералните стимули за покупка на електромобили за SUV модели на цена до 80 хил. долара.

Tesla планира да увеличи производството в своя завод край Шанхай през следващите два месеца, за да отговори на засилващото се търсене на най-големия автомобилен пазар в света по обем на продажби.

Пазарният дял на компанията при продажбите на електромобили в Китай нарасна до 12,5% през януари спрямо 9 на сто през декември въпреки общия спад в сегмента в размер на 48,3% на месечна база и 6,3 на сто на годишна база.

През януари Tesla е успяла да продаде 66 051 произведени в Китай електрически коли. Темпът на продажби на компанията се засили през януари, след като ръководството ѝ предприе агресивни ценови намаления, за да възстанови търсенето. Световният лидер на пазара на изцяло електрически коли беше принуден да намали производството през декември в Шанхай заради слабото търсене.

Отмяната на националната субсидия за покупки на електромобили в края на 2022 г. насърчи клиентите да поръчат желаните превозни средства през декември. Като цяло продажбите на леки автомобили в Китай се свиват с 38% на годишна база през януари до 1,29 млн. броя. Това представлява спад от 40% спрямо декември и най-ниското ниво на продажби от поне април миналата година.

Tesla запазва непроменени цените за други версии на Model Y и Model 3, предлагани в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още