IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZF планира да построи фабрика за чипове в Германия за 3 млрд. долара

Доставчикът и неговият американски партньор преговарят за осигуряване на държавна подкрепа в размер на една четвърт от инвестицията

16:30 | 22.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на автомобилни части ZF Friedrichshafen AG и Wolfspeed Inc. планират да построят фабрика за пластични за чипове на стойност 3 млрд. долара в германската провинция Саарланд, като продуктите ще бъдат предназначени за електрически превозни средства и други приложения, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с плановете на концерните.

Осигуряването на разрешително за стартиране на проекта зависи от наличността на субсидии, които трябва да покрият една четвърт от инвестицията.

ZF ще притежава миноритарен дял във фабриката със своя американски партньор. Съоръжението ще бъде разположени в град Енсдорф, близо до Саарбрюкен. ZF управлява най-голямата си фабрика наблизо, където 9 000 служители произвеждат трансмисии.

Планът предвижда теренът на бивша въглищна електроцентрала да бъде превърнат в най-голямата фабрика в света за полупроводници от силициев карбид, използвани в електрическите превозни средства и фотоволтаичните преобразуватели. Това ще създаде стотици работни места, осигурявайки облекчение за притесненията на 40 000 работници в автомобилната индустрия в провинция Саарланд, които произвеждат части за коли с двигатели с вътрешно горене, изтъкват източниците.

ZF и Wolfspeed се надяват да получат окончателно решение относно субсидиите през следващите няколко месеца. Партньорите планират да започнат производство на полупроводници през 2027 г. и да достигнат пълен капацитет до 2030 г. Говорителите на ZF и Wolfspeed отказаха да коментират плановете. Германското медийно издание Handelsblatt по-рано представи някои подробности за проекта.

Фабриката за пластини в Саарланд ще помогне на Европейския съюз (ЕС) да реализира своите амбиции да произвежда 20% от чиповете в света до 2030 г. Напредъкът на Германия в привличането на международни производители на чипове се забави поради високите цени на енергията и приетия през август Закон за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ, които заплашва да пренасочи инвеститорите от Европа към Америка.

Американският производител на чипове Intel Corp. наскоро отложи началото на строителството на своя завод за полупроводници на стойност 17 млрд. евро в Магдебург. Компанията води преговори за повече държавни субсидии, за да компенсира по-високите разходи.

Чиповете, които ще произвежда Wolfspeed в Германия, могат да увеличат пробега на електрическите превозни средства с до 15% и да осигурят по-бързо зареждане в сравнение с конвенционалните силициеви чипове. В допълнение към фабриката, ZF и Wolfspeed планират да създадат развоен център в Германия, където местната компания ще бъде мажоритарен собственик, добавят източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 22.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Концентрираме иновативните технологии лека-полека ... Масквича тръгна ли друзя ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още