IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите на Tesla са най-евтини в Китай и най-скъпи в Сингапур

Ограниченията при притежанието на автомобил в Сингапур и засиленият контрол на трафика оскъпяват значително превозните средства там

14:04 | 28.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Model Y на Tesla Inc. е глобален хит на пазара – електромобилът вероятно ще се нареди сред петте най-продавани модела тази година – единствената електрическа кола с подобен подвиг. През първите девет месеца на годината бяха продадени над 500 хил. броя Model Y, като цените варират според държавите, пише Bloomberg.

Китай е пазарът, където Model Y се предлага на най-ниски цени. След последното ценово понижение през октомври моделът сега се продава срещу 288 900 юана (за базова версия), което е около 40 500 долара – малко над половината от цената на дребно в САЩ.

Междувременно в Сингапур цените на Model Y са най-високи. Кандидат-купувачите трябва да подготвят 142 471 сингапурски долара (103 800 щатски долара), за да притежават електромобила, като тук не влизат таксите по внос и регистрация, с които общите първоначални разходи скачат допълнително.

След Сингапур се нареждат Израел (100 748 долара), Мексико (81 295 долара), Хонконг (73 958 долара) и Тайван (73 755 долара). На последните места, освен Китай, попадат Словакия, Латвия, Литва и Естония (44 323 долара) и Япония (46 300 долара).

„Автомобилите обикновено са по-скъпи на места като Сингапур и Израел поради по-високите данъци, мита и регистрационни такси в сравнение с Китай и Европа“, коментира Сет Голдщайн, анализатор в Morningstar Research Services и председател на комисията за електрически превозни средства. Търсенето и предлагането, както и нивото на конкуренция на пазара също влияят върху цената.

Всъщност закупуването на Tesla в Сингапур може да струва колкото апартамент. Автомобилите в града-държава са толкова скъпи, защото има само ограничен брой разрешителни за собственост (насочени към контролиране на трафика по пътищата). За тези разрешителни трябва да се наддава на търгове два пъти месечно, като те позволяват на водача да притежава кола само в рамките на 10 години. За Tesla разрешителните се повишиха до рекордните 116 577 сингапурски долара през ноември – доближавайки се до цената на Model Y.

Но високите цени не успяват да попречат на електромобила да отчете силни продажби. Финансовият експерт Александър Анг купува Model Y през юни и получава електромобила през септември. Това е първата му електрическа кола.

Цени на Model Y на Tesla на различните пазари по света. Източник: Bloomberg Цени на Model Y на Tesla на различните пазари по света. Източник: Bloomberg

„Разбира се, определено е скъпо, но това важи за всяка кола в Сингапур“, споделя Анг. „Електромобилите с подобен размер на другите автопроизводители са по-скъпи от Tesla поради допълнителните дилърски такси“, добавя той.

Анг не се смята непременно за фен на Tesla, но казва, че компанията му е дала „най-доброто за парите ми“ по отношение на шофирането. Възможностите за по-евтини електрически автомобили са много малко в Сингапур, особено като се има предвид размерът на превозното средство, което той иска. „Изборът беше ограничен“, признава Анг.

Съвсем различна история се разиграва в Китай - най-големият пазар на електромобили в света. Много местни концерни вече се конкурират успешно с Tesla по отношение на продажбите. Тези компании представляват почти 80% от пазара на електромобили в Китай през първите седем месеца на годината, според изчисления на Китайската асоциация на леките автомобили.

За да се конкурира с тях, Tesla отприщи набор от маркетингови тактики, за да привлече клиентите след промените в цените през октомври, включително чрез разширяване на застрахователните субсидии за нови купувачи, възстановяване на програмата за препоръчани потребители и дори чрез традиционна реклама.

Това е така, тъй като продажбите на концерна в страната спадат спрямо своя пик, като времето за доставка до клиентите се понижи от 22 седмици до само една.

Забавеният темп на търсене в Китай, където Tesla генерира близо 25% от приходите си, може да помрачи амбицията на главния изпълнителен директор Илон Мъск за 50% ръст на продажбите през следващите години.

Допълнителни намаления на цените може да последват и за други ключови за Tesla пазари, включително САЩ и Европа, според Голдщайн от Morningstar. „Ако се сблъскаме с икономическо забавяне през 2023 г., може да последва спад на цените на суровините, така че разходите за суровини ще намалеят“, коментира той. „Ако това се случи, бих очаквал Tesla и повечето други автомобилни производители отново да намалят цените, за да стимулират търсенето“, добавя той.

Самият Мъск също сигнализира за тази възможност по-рано тази година.

Независимо от помрачените перспективи продажбите на Model Y очертават една силна година за Tesla. Очаква се компанията да продаде 760 хил. броя от този модел през 2022 г., според изчисления на BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още